В редовния бюджет за тази година ще има сериозно увеличение на средствата за общините с близо 25 на сто. Това увери премиерът Николай Денков по време на форума на Националното сдружение на общините в Пампорово. 

По думите му проектобюджетът трябва да бъде приет от парламента до края на юли и да влезе в сила от 1 август. 

Това е един от редките случаи, в които в средата на годината ще приемаме бюджет, който ще влезе в действие от 1 август, ако всичко е наред, което е закъснение с повече от половин година, каза министър-председателят . 

“Нашият разчет е на 3 юли да бъде приет в МС, за да има достатъчно време да бъде приет до 31-ви”. 

Министърът на финансите Асен Василев е провел среща с всички министерства, за да обсъдят първия вариант на бюджета, а днес има и неформална среща с членовете на Бюджетната комисия в НС, за да проведат предварителен разговор за параметрите на бюджета, допълни премиерът. 

“Ще видите, че общият процент на увеличаване на субсидията, изобщо на разходите, които са свързани с управление от общините, е почти 25%; над 24%. Ще има доста сериозно увеличение на бюджета там, където е възможно. Разбира се, има приоритети, но аз бих оставил финансовия министър да представи бюджета във вида, в който го е подготвил”, заяви Денков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук