Лидерката на БСП Корнелия Нинова и представители на левицата се срещнаха с Тошко Йорданов и депутати от ИТН за разговор във връзка с опита за реализиране на третия проучвателен мандат, връчен от Румен Радев на социалистите. 

Нинова призна, че знае какъв ще е отговорът на ИТН, но все пак е нормално срещата да се проведе. Йорданов затвърди мнението й:

"Нормалното политическо поведение е да откликнем на поканата, а не да не дойдем. Няма какво ново да кажем. Ще повторя това, което говорим от първите дни на създаването на това правителство", каза той. 


"Още тогава заявихме, че ИТН поема отговорността и ще предложи кабинет и, ако не бъде подкрепен от т.нар партии на протеста, ние няма да подкрепяме следващ мандат и според нас ще се отиде на предсрочни избори", добави депутатът. 

"Извървяхме целия път, в който всички партии отказаха да подкрепят нашия проектокабинет. Това даде възможност на ГЕРБ и ДПС да продължат да са щастливи, а Гешев да си бъде Гешев", каза Йорданов. 


"От вас зависи дали ще дадете още седмица на този парламент, за да можем да направим няколко промени", заяви Йорданов. 

"Ние сме единствените, които казват какво ще направи и го прави, е ИТН. Другите партии са като фурнаджийска лопата. Нямаме какво ново да ви кажем. Няма да подкрепим кабинет с ваш мандат", подчерта той.


Нинова му благодари, но и укори: 
 

"Благодарим все пак. Ние искахме политики и ги постигнахме на онзи етап. Надявам се, че метафората с лопатата не е за нас", отвърна Нинова. 

Според нея е било важно да се състави мнозинство, което да управлява по приоритети. "Съществено беше да постигнем съгласие, което може да промени прокуратурата, състав на ВСС и т.н. Уви, това ще се отложи с няколко месеца. Надявам се, в следващия кабинет да има повече разум, а не просто къртене и имитация на промяна. 

"Да, това е къртене. Отговорността е на всички партии, които не подкрепиха кабинет на ИТН. Особено на двете протестни партии и един лидер, който сутрин говори едно, по обед друго, а вечер трето. Дано в следващия парламент има повече разум и да направим кабинет", завърши Йорданов.