"Ние не поставихме държавата нито ден без газ, намерихме решение дългосрочно за тази зима и е редно служебното правителство да поеме инициативата и да продължи с документалното завършване на Интерконектора с Гърция и да се осигурят трасета на тези 7 карго кораба LNG", добави бившият депутат.

Това каза по Нова тв Йордан Терзийски от ПП.

„Вярвам, че една приемственост на служебното правителство би била в полза на България”, посочи бившият депутат.

Той отговори и на въпроса, зададен в предаването от Любомир Каримански от ИТН защо се протестира само срещу руския газ при положение, че България доставя от Русия и нефт. 

„Аналогията не е съвсем коректна. Ние не отричаме руския газ или руския нефт. Тук е въпросът, че трябва да се изпълнява договорът за руския газ и българската страна е била коректна през цялото време. Плащано е два пъти след спирането на газа, парите са връщани.

Продължаваха да се заявяват количества, но този договор едностранно не се спазва от руска страна. А що се отнася до нефта – там има дерогация, която сме поискали от ЕС. А дали това и как рефлектира върху цялата цена – трябва да се заеме КЗК” - посочи Терзийски.

БЛИЦ припомня, че според Каримански има двоен стандарт по отношение на нефта, който също идва от Русия.

Той обаче припомни, че и при преработката на нефта се използва газ и това увеличава стойността на крайния продукт.

Бившият депутат коментира и политическите теми.

"Всяка коалиция на принципна или идейна основа трябва да се обсъди на лидерско ниво, а не да се водят разговори под медиите. Ние трябва да намерим формула да можем да продължим започнатите от нас каузи и политики. Аз съм сигурен, че с партньори като ДБ и БСП ще можем и в следващ парламент да работим съвместно, независимо дали сме се явили отделно на изборите”, каза Терзийски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук