Партията на евродепутата Николай Бареков, която очаква потвърждение от съда за новото си име „Презареди България”, се регистрира в ЦИК като „България без цензура” за участие в предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори.

Това е старото име на партията, но от формацията на Бареков са решили да спазят буквата на закона и дадат възможност на самата Избирателна комисия да вземе решение по съдебния казус. Решението на СГС за новото име на ББЦ се очаква да излезе утре и тогава, според експертите, ЦИК ще трябва да вземе решение дали да спази закона и да изпише в бюлетината партията на Бареков като „Презареди България”.

Малко след Бареков в ЦИК документи за регистрация входираха и от КП „Да, България” на Христо Иванов, за която евродепутатът днес подаде нарочен сигнал до ЦИК. Документът съдържа фактите и обстоятелствата, които партийният лидер преди ден изнесе и пред Главния прокурор, а именно,че КП „Да, България” цяло денонощие събира подписи за собствената си регистрация, без да са ясни коалициите, които ще са субекти в нея.

Според Бареков хората, дали подписа си за регистрацията на КП „Да, България”, са нямали никаква друга информация, освен наличието на нерегистрираната от съда партия с лидер Христо Иванов. В сигнала председателят на „Презареди България” твърди, че в нарушение на закона се събират подписи за коалиция, която дори формално не е учредена между коалиращите се субекти. Конкретните факти за това Бареков излага в самия документ.