Днес се навършват 143 години от Шипченската епопея. В чест на празника е издигнат най-големият български трибагреник, запален е и вечния огън, а музеят на Паметника на свободата работи безплатно. Президентът Румен Радев се включи в тържествените чествания и отдаде почит пред подвига на опълченците.

Държавният глава произнасе приветствена реч по повод годишнината.

„143 години България цяла гледа Шипка с преклонение. И днес изкачихте този връх, за да докажете, че достойнството стои по-високо от страха и забраните. Родината възкръсна на картата на Европа, благодарение на победата на Русия над Османската империя. Именно тук на августовския зной на 1877 г. нашите опълченци доказаха, че народът ни заслужава свободата си“, посочи президентът.

„Шепата спартанци, които ще отрежат пътя на аскера към Северна България, са наши сънародници от Русия, днешна Украйна и Молдова, от Румъния и Сърбия. Хъшове, бежанци от въстанията и емигранти от поробена България. Някои дори не са виждали Родината, за която ще дадат живота си.

Тези бойци за свобода не се питаха дали има смисъл да се борят. Те не убеждаваха едни други, че всяко усилие е обречено, както често правим днес. Тях не ги блазнеше удобството да бъдат зрители на националната история, да изчакат събитията, да четат вестници и да спорят в кръчми и кафенета. 5 века не изтриха тяхното самочувствие на достойни българи“, допълни той.