Държавният глава Румен Радев ще наложи вето на антикорупционния закон. Това стана ясно от коментара му по повод решението на депутатите Народното събрание да контролира новия антикорупционен орган.

„Въпросът не е само за назначаването на ръководството. В някои медии това се преекспонира и излиза, че целият дебат около този закон е около назначаването. Изобщо не е около него. Тук дебатът трябва да бъде за същността на този закон, за неговия дух. Мисля, че те не съответстват на очакванията на българските граждани и на здравия разум“, коментира държавният глава. 

По думите му този закон не разкрива корупционни схеми и модели, а ще се стреми да възстановява справедливостта в обществото чрез отнемане на незаконно придобито имущество, без да акцентира на наказателното преследване. 

„Инструментите, с които ще борим корупцията в този закон, са неефективни. Той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупция. В същото време той може да бъде използван и като бухалка за разправяне с неудобните“, каза още президентът. 

„Що се отнася до назначаването нямам за самоцел аз да назначавам ръководството на този орган. Това, за което настоявах и продължавам да настоявам, е да има баланс на властите при назначаването“, допълни той. 

„Виждам с каква ревност управляващите държат изрично те и само те да имат думата при назначаването“, посочи още президентът Румен Радев. 

БЛИЦ припомня, че по-рано днес президентът отправи гневен укор към управляващите и ги скастри, че са "на път да изгубят човешкия си облик и са посегнали на надеждата на хората".

Точно преди седмица Румен Радев показа важен документ, касаещ здравето на българите и наложи вето на преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. заради незаплащането от НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!