Поздравявам премиерa Бойко Борисов за това, че завършвайки мандата си, осигури политическа стабилност, което е много важно за бизнес общността. Надявам се, че тази политическа стабилност ще продължи и за в бъдеще.

Това заяви президентът на Американската търговка камара в България Оливие Маркет в рамките на срещата на председателя на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов  с ръководството на камарата. „България има огромен потенциал за привличане на повече инвестиции“, добави Маркет.

Той акцентира върху стратегическото партньорство между България и САЩ, развито през последните години и изтъкна визитата на премиера Борисов в Белия дом през 2019 г.

Президентът на Американската търговка камара отбеляза, че е направено много за условията за правене на бизнес в България и изрази очакване това да продължи и занапред.  По думите му огромен успех е постигнат от правителството  в сферата на енергетиката в интерес на енергийната сигурност и независимост.

„Секторът беше пълен хаос и благодарение на усилията на това правителство беше извървян много дълъг път“, заяви Маркет.  Президентът на Американската търговка камара обърна специално внимание на фонда за възстановяване и устойчивост, който предоставя много възможности за развитие.

„С Американската търговка камара винаги сме работили партньорски и продължаваме в тази посока“, заяви председателят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов. Премиерът изтъкна, че САЩ е сред водещите външнотърговски партньори на България. Борисов посочи, че въпреки пандемията, данните за 2020 година са оптимистични - двустранният стокообмен достига до ниво, надхвърлящо 1 млрд. щ.д., което е пикова стойност за взаимната ни търговия със САЩ.

Двустранната търговия през изминалата година се увеличава със 7.5% спрямо 2019г. и бележи връх от близо 1 .1 млрд. щ.д. „Нашите търговски, икономически, финансови отношения са във възходяща посока“, изтъкна министър-председателят.

Лидерът на ГЕРБ акцентира също върху мащабните инфраструктурни проекти, които се реализират в страната и които също са от полза за инвеститорите в България. „Виждате как се променя страната и това ще доведе до още повече инвестиции“, категоричен беше Борисов. Премиерът изтъкна, че в пандемията са предприети възможно най-щадящите за гражданите и бизнеса мерки.

Министър-председателят посочи и постигнатото в енергетиката, включително в интерес на инициативата „Три морета“.  „Ако чакахте тези, които само говорят, никога нямаше да има интерконектор с Гърция, нито свежо ядрено гориво. Ние направихме газовите магистрали“, добави премиерът. Борисов напомни още, че за правителството винаги е била водеща финансовата стабилност и изтъкна, че отстоява плоския данък, защото е в подкрепа на бизнеса.

По думите му членството на България в Банковия съюз също е огромен успех и гарантира стабилност на държавата. Министър-председателят специално акцентира върху борбата с контрабандата и посочи, че делът на контрабандните цигари за миналата година се е свил до 2,3%. Борисов отбеляза също модернизацията в сферата на отбраната. „България се справи с мигрантската криза“, напомни още Борисов.

В хода на срещата бе изтъкнато, че правителството води политика за силно насърчаване на преките чуждестранни инвестиции. „България разполага с огромен потенциал в тази насока, който вече се осъществява на базата на подобрената бизнес среда, високия кредитен рейтинг, членството в ERM II и в Банковия съюз. Затова приключваме кризисната 2020 г. с 2,1 милиарда евро поток на преки чуждестранни инвестиции“, отбеляза министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той добави, че през 2019 г. преките чуждестранни инвестиции са били около 1,5 милиарда евро, а през 2018 г. – под 1 милиард евро.

Министър Борисов подчерта, че същата положителна тенденция се наблюдава и при инвестиционните проекти, подкрепени от държавата. „Приключихме 2020 г. с 1 милиард лева за проекти по Закона за насърчаване на инвестициите. А само от началото на 2021 г. тези проекти са на стойност 800 милиона лева“, каза още министърът на икономиката. Борисов добави, че добрият бизнес климат у нас е привлякъл голяма американска корпорация, която е поредният инвеститор в Пловдив, където създава високотехнологичен завод.

„В рамките на следващите 2 години по Плана за възстановяване и устойчивост предвиждаме създаването на три фонда с ресурс от 900 милиона лева, като единият от тях е специално насочен към дигитализация на бизнеса. А проектите ще бъдат отворени в рамките на настоящата година“, каза още министър Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че с още по-високи темпове продължава модернизацията на инфраструктурата у нас, във фокуса са екологията, енергийната ефективност, реформите във водния сектор и енергетиката. „За нас образованието и науката продължават да са стратегически и национален приоритет“, категоричен бе Дончев.  Вицепремиерът добави, че не спира работата по активната дигитализация във всички сектори на социално-икономическия ни живот. Дончев изброи реализацията на важни проекти в тази насока, които ще бъдат в полза на гражданите и бизнеса.

„България ще продължи да развива своята ядрена енергетика. Без нея не бихме могли да постигнем климатична неутралност, както и своите цели“, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя подчерта, че в тази посока България ще продължи да разчита на американските партньори. Петкова изтъкна значимостта на усилията на страната ни за постигане на диверсификация на свежо ядрено гориво. „До юли месец 2024 г. този процес трябва да е финализиран и България ще има диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво“, добави министърът на енергетиката.

Пред американските инвеститори Теменужка Петкова посочи, че България вече диверсифицира своите източници и маршрути на природен газ. „Това стана факт и заради личния ангажимент на премиера Бойко Борисов. Това е в интерес на България и целия регион. Разчитаме на партньорството на САЩ по отношение на доставките на природен газ“, отбеляза още министър Петкова.

Тя заяви, че страната ни ще разчита на въглищните ни централи, в това число и на американските, дотогава докато можем. „С всички средства и правила на ЕС ще направим така, че България да може да използва тези мощности“, посочи още Теменужка Петкова. Тя изтъкна, че пълната либерализация на пазара трябва да бъде факт през юли тази година.

Изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Наско Михов припомни, че българските специалисти заедно с международни експерти проучиха възможността за изграждане на нова ядрена мощност на площадката в Козлодуй. В момента АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" извършват финансов и правен анализ, с които да се предложи вариант за евентуално структуриране на подобен проект.