Президентът на Киргизстан подаде оставка на фона на нестихващите масови протести в страната.

Сооронбай Жеенбеков заяви, че не иска да остане в историята на страната като президента, пролял кръвта на свои сънародници. "Не съм се вкопчил във властта", подчерта държавният глава в съобщение за мотивите за оставката си.


Сооронбай Жеенбеков

Според него ситуацията заплашва с ескалация на конфликт между служителите по сигурността и протестиращите.

"За съжаление агресията не стихва, продължават исканията за незабавната ми оставка. В този случай военните и органите по сигурността са длъжни да използват оръжие, за да защитят държавната резиденция", каза Жеенбеков, като призова и двете страни да не се поддават на провокации, уточнява БНР.

По-рано говорител на президента обяви, че той ще подаде оставка, след като в страната бъдат произведени парламентарни избори. Те вече се състояха на 4 октомври, но заради недоволството от резултатите се стигна до безредици.

Премиерът Киргизстан Садир Жапаров обяви, че ще поеме функциите на президент, след като парламентарният председател Канат Исаев е отказал временно да изпълнява длъжността държавен глава.

Ройтерс уточнява, че съгласно конституцията на страната Жапаров трябва да организира президентски избори, в които няма право да участва като кандидат.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!