Президентът Румен Радев коментира срещите си с Лозан Панов, Сотир Цацаров и Георги Колев. В ефира на bTV той направи безкомпромисен анализ на разговора си с Панов.
"Той иска свикване на Велико Народно събрание за промяна на конституцията, но не ми предложи проект. Не може да поставя на президента задача да изготвя такъв проект. Има политически елемент в тези искания и директно ги отказвам. Не само му го казах на живо, а съм му го и писал. Искането му да изведем Сотир Цацаров от власт и да го направим самостоятелен орган ми се вижда алогично", каза той.

"Проведох важни срещи тази седмица и ги организирах, защото дебатът за съдебната реформа е много болезнен за обществото ни. Всички чакаме съдебната система да гарантира сигурност и борба с корупцията. Аз не мога да съм арбитър. Президентът има ограничени правомощия и назначава с указ въпросните трима. той обаче трябва да знае проблемите в системата и вижданията на хората.

Радев проговори и дали ще има казарма. "Това дали ще има казарма е важен въпрос и е наистина добра идея на Каракачанов", заяви той и каза, че в момента обаче няма място. 

"Казармата има пряка връзка с възпитанието на момчетата и в реакциите при кризи. В момента обаче няма място и няма как да стане. Това иска средства, време и разбиране от обществото. В момента трябва да се фокусираме върху професионалната ни армия. ние нея не може да издържаме дори", добави държавният глава.

На въпрос колко самолета са ни необходими, за да се спре атака: "Много зависи от кого е атаката. Това е въпрос на суверенитет и минимум способности".

Относно КТБ той заяви: "Това са едни митични стенограми – няма такава информация, но минаха изборите, минаха консултациите, моето решение за първата стенограма от 29 юни, явната стенограма ще бъде качена. Премахнати са само имената на банки и финансови институции, различни от КТБ. Буквално след минути тя ще бъде качена на сайта на президентството. Публикуването на тази стенограма ще бъде тест за нашето общество дали заслужаваме прозрачност".

"Ще бъде жалко да почнат безкрайни препирни кой какво е казал и защо. Истината трябва се фокусира в съда. Искам да вярвам, че ще има виновни по казуса с КТБ, дано да има, все пак трябва да имаме доверие в българския съд. Казваме – няма корупция в страната, но има корупция. Трябва да има единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, при нас няма такъв. Има всякакви служби, звена, службички, но не и това", каза още президентът



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!