Няма да избързвам със сезиране на Конституционния съд за мораториума за нови лекарства. Това каза президентът Румен Радев пред "Дарик".
 По повод предложението на управляващите мораториумът за плащане на нови лекарства от НЗОК да отпадне само за такива, които са въведени в 1/3 от страните в ЕС президентът коментира: „За мен това преди всичко е морален въпрос, въпрос на човещина, на гарантиране на конституционните права на всеки един български гражданин“.

„Говорих с много специалисти, експерти, политици – и в дясно, и в ляво, с хора от парламента, хора с голям стаж като лекари точно в тази специфична материя и мога да ви кажа, че не е сериозно, когато имаме бюджет за здравеопазване от порядъка на 4,7 млрд. лева, да не могат да се балансират едни 25 млн. лева. Тук не говорим за чисти финансови сметки. Въпросът е морален, за елементарни права по конституция“, допълни още държавният глава. „Ако министърът на здравеопазването до сега е свикнал да борави само с числа, трябва да се научи да мисли за хората. Това се иска от него също и основно“, допълни президентът Радев.

„Изобщо не ме интересуват фармацевтичните компании. Мен ме интересуват българските граждани. И един български гражданин да има ощетен от това, че му се отнема възможност той да бъде излекуван, от това, че му се отнема надежда, аз ще го защитавам. Защото той има права по българската конституция. Министър вместо да се вторачва толкова усърдно кой протестира пред парламента, да се вторачи в проблемите на министерството, които са много. Ние очакваме от този министър решения. Очакваме затягане на финансовата дисциплина, по-голям контрол, ефективност на здравеопазването и достъпност за всеки български гражданин. Да не си бърка ролите – той е наблюдател на протестите пред парламента. Затова има други хора. Нека той си гледа министерството“, заяви още държавният глава.

По думите му Кирил Ананиев е наистина добър бюджетар и никой не може да го оспори. „Аз съм изключително доволен от неговата дейност. Изказванията му не променят отношението ми, но той трябва да разбере, че няма време. Той трябва да се пренастрои. Да, това е един човек, който цял живот се е занимавал с числа и иска да ги върже. Сега той трябва да се занимава с човешки съдби. Има голяма разлика. Тук е въпрос на подход, на мироглед и той трябва да се пренастройва. Ако не го направи, това означава, че вече е стъпил с единия крак на пързалката за министри на здравеопазването“, коментира още президентът Радев.

По отношение на това дали след отпадането на ветото върху мораториума, ще сезира Конституционния съд той посочи: „Не искам да избързвам с такава мярка. Правителството в лицето на премиера Борисов, вчера заяви, че е склонно за преразглеждане, аз няма да бързам. Ако може да се ревизира този акт, който беше извършен, със структурирането на бюджета по такъв начин, трябва да дадем шанс“.

По думите на Радев това обаче поражда други проблеми, които вече се усещат. „Механизмът, по който ще стане е важен, защото България е парламентарна република и парламентът е най-висшия политически органи, най- важната институция и той си каза тежката дума. Всички тези 126 народни представители, които гласуваха „за“ закона си казаха думата. Как ще бъдат обърнати? Тук трябва да се замислим. В една парламентарна република парламентът контролира правителството, а не обратното. Тук е един от проблемите на българската политическа действителност – достатъчно ефективни механизми ли имаме за разделение на властите и граждански контрол?“, отбеляза още президентът.

Според него думата на следващата година трябва да е справедливост. „Каквото и да бъде едно общество, ако в него няма справедливост, то е обречено на непрекъснато напрежение, проблеми и неудовлетворение. Затова е много важно и се надявам, че през следващата година ние ще направим решителна крачка по посока на справедливостта“, каза президентът Радев.