България трябва да получи точна дата за присъединяване към ОИСР и тя трябва да бъде в най- обозримо бъдеще. Това каза президентът Румен Радев след среща с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия, предаде "Фокус"

„Това е нашата втора среща за 4 месеца и днес продължихме конструктивния диалог, който установихме в Париж миналата година. Обсъдихме българската кандидатура в организацията за налагане на добри търговски практики в доброто управление и в устойчивото развитие“, каза още държавният глава и уточни, че диалогът с г-н Гурия е приятен, но не винаги е лесен.

„Искам да му благодаря, че полага големи усилия за ръководене на организацията в едни нелеки времена, когато ценностите са подложени на не леки предизвикателства. Членството в тази престижна организация е важен приоритет за България – това ще допринесе за повишаване на жизнения стандарт. Изложихме известните вече доводи за нашето приемане – всички ги знаем много добре. Запознах го и с дейностите ни като председател на съвета на ЕС.

България не само полага усилия за по-добро сътрудничество между ЕС и ОИСР, но има и съществен принос за стабилизацията на региона на Западните Балкани и за утвърждаване на ценностите и принципите на ОИСР в Черноморския регион. Затова съм убеден, че получаването на покана за преговори за членство е важно, има своите регионални измерения, защото тя ще бъде сигнал за другите държави, че това е пътят, който трябва да се следва, и ще има голяма добавена стойност за Югоизточна Европа“, каза още той. Президентът Радев обясни, че въпреки че още не е член на организацията, България вече прилага нейните стандарти.

„Процесът не е лесен, критериите са много - не е само икономическите параметри и показателите, които постигаме в нашето развитие, но те налагат и консенсус между всичките държави членки относно приемането на нова държава. Това означава мобилизиране усилията на всички институции за работа по приемането ни в организацията и следващите месеци ще бъдат решаващи. Но аз съм убеден, че България трябва да получи точна дата за присъединяване и тя трябва да бъде в най-обозримо бъдеще.

Преговорите ще бъдат тежки и сложни, но предвид постиженията на България, вие, г-н Гурия, имате всички доводи да отстоявате присъединяването на моята държава“, каза още държавният глава.