Армията продължава да се топи, а все още не намираме необходимата политическа воля и ресурси да се прекрати отливът на хора. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в тържественото си слово по повод отбелязването на 140 години от началото на военното образование в България и откриването на първото военно училище. 

Президентът подчерта, че днес военното образование е изправено пред сериозни изпитания. „Динамичната и непрекъснато изостряща се среда на сигурност и ограничените ресурси ограничават непрекъснато изискванията към вас да определяте точните приоритети, да усвоявате необходимите знания, да изграждате адекватните умения и способности. Професионално подготвените офицери, сержанти и войници са основата на модерната армия – тази армия, от която България има нужда“, каза още президентът, цитиран от Фокус.

По думите му модерните оръжия и съвременните технологии никога няма да могат да компенсират липсата на хора. „Трябва да инвестираме повече в подготовката на бъдещите военни лидери. Точно тук е мястото, където се изграждат тези лидери – хора с характер и умения, възпитани в идеалите и ценностите на родолюбието, честта и дълга“, посочи Румен Радев.