Бях лейтенант в авиобаза „Равнец”. Имахме нощни полети и в една от паузите моят командир, лека му пръст, ме дръпна настрани и ми каза, че са свалили Тодор Живков. Тогава нямаше време да мисля над казаното, защото имах важни задачи. Това заяви президентът Румен Радев, попитан къде го е заварила новината за падането от власт на Тодор Живков.
"Възприех промените с надежда, но днес в много направления демокрацията е в отстъпление. След 28 години имам усещането, че повечето от българите имат надеждата за промяна, която да премахне недъзите, липсата на справедливост. Точно тези недъзи прогониха толкова много хора зад граница”, коментира държавният глава пред БНТ.

„Професията ме научи, че в съдбата има много неизвестни. Днес България е демократична страна. Всеки има право на глас и мнение. Друг е въпросът как отстояваш правата си и се бориш за тях. Разочарованието обезсърчи много българи, в много направления демокрацията е в отстъпление”, добави той.

„Никой не може по-добре от нас да посочи нашите собствени проблеми и никой не може по-добре от нас да ги реши”, каза още Радев.
„Амбициите нямат нищо общо с пагоните. Важното е те да работят за България. Важното е в политиката да се водим от идеи, не от корист. Това бе един от заветите на д-р Желю Желев”, подчерта президентът.

„Никога не съм започвал война. Моят тон е резултат на действителността. Цяла парламентарна комисия бе употребена за очерняне на моето име. Авторите на тази кампания явно подценяват българските граждани. Аз следвам моите ценности и много българи я подкрепят”, заяви Румен Радев.
 
Президентът коментира и бунта на пилотите от авиобаза „Граф Игнатиево”. Той бе категоричен, че действията им не са каприз, а отчаян сигнал към властта, която от години приземява авиацията. „Авиаторите са хора на честта и много политици не могат да ги разберат. Всеки летец с всеки полет залага живота си. Те не могат да приемат, че тяхната изключително тежка професия се нарича хоби, а името им се свързва с преврат и каприз.  

Няма как отказът им да летят да е координирано с мен, от повече от година не съм им началник”, заяви той и добави: „Не очаквайте да предам бившите си подчинени”.  

По повод провелите се заседания на Консултативния съвет за национална сигурност, посветени на борбата с корупцията, президентът заяви, че целта му не е била да обединява два различни закона, „а да се обединим около ясни принципи, които да водят до ефективна борба с корупцията. Най-големият успех на този КСНС бе, че хората, от които зависи тази борба с корупцията, излязоха от анонимност. Борбата с корупцията по висшите етажи зависи от личния пример. Очаквах кой как ще гласува, настоях за гласуване, за да е наясно кой къде стои”, коментира Радев.

Вижте какво интересно става в последните дни. С предложението на управляващите да отпадне давността за престъпление по време на приватизацията всъщност нанасят удар по собственото си предложение за закон, защото както казват те, част от нарушителите на закона били в сегашния парламент. Ако това наистина е така - тези хора с подадени имуществени декларации от години, към тези декларации няма никакви претенции. Това означава, че законът, който предлагат, не може да хваща такива хора, които в момента са във властта. Този закон не може да хваща и хората, нарушили правилата при приватизацията и в момента са извън властта. По този закон и по това предложение напуснеш ли веднъж властта, вече не подаваш декларация и можеш да харчиш откраднатото на воля", заяви държавният глава. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!