"Начинът на реализация на тези идеи не се припокриват с моите представи за демократичност на законодателния процес. Понеже още в началото на приложението то тръгва с нарушение на закона за нормативните актове", така президентът Румен Радев коментира в предаването "Лице в лице" предложението за независим прокурор, който да наблюдава и разследва главния прокурор. 

"Този въпрос и този проблем за ефективното разследване на главния прокурор се поставя от десет години и чак в залеза на своето управление господин Борисов решава изведнъж да даде предложение. Но не искам да го коментирам, защото знаете, че президентът е в края на законотворческия процес.

Но ще следя с интерес дебатите в народното събрание и за мен е интересно какво мислет депутатите по този законопроект. Дали е достатъчен да реши този проблем", заяви още Румен Радев и изреди няколко въпроса, които този законопроект поражда в него:

- Дали не влиза в колизия с конституцията, защото с един закон вменяваме независимост на новия прокурор. 
 
- Какво е мнението на народните представители, че се въвежда нова, мощна фигура, която не е регламентирана в конституцията. 

- Намират ли за нормално в прокурорската колегия нещо това. 

- И още един въпрос - ако този нов, независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва - може би пак главният прокурор.

"Така че проблемът е много по-дълбок и той няма да се реши с този законопроект. Неслучайно венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки промени, нови правила и най-вече еволюция на политическата култура", каза Румен Радев.

Той отрече да има намерения за своя партия.

"Защо да правя партия? Може би господин Борисов не е стигнал до чл. 154 от Конституцията, където пише, че президентът има правото да внася промени само на един закон и това е Конституцията. 

Мотивацията ми не е функция от намеренията на партия ГЕРБ. Мисля, че там има много разумни хора и те приемат тези позиции, които в момента споделям."

Ето какво коментира още Румен Радев:

"Каквото и да стане като продукт за инициатива за конституционна промяна ще го внеса в парламента.

Дебат ще има и в този дебат трябва да се обхванат и правата на българските граждани. Например въвеждане на индивидуална, конституционна жалба в конституцията ни. Но при всички положения във времена, когато НС приема лобистки закони без обществено обсъждане и отхвърля ветото на президента дори без дебат.

Когато правителството харчи на тъмно милиарди изкуствено отглеждани излишъци. Когато се шири безнаказаност на престъпност и корупция трябва да обмислим ролята на институциите за неутрализирането на паралелна власт, която действа зад фасадата на институциите. 

Неведнъж съм казвал, че българите ще живеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата и то най-вече, които вземат управленски решения, които се разпореждат с бюджети.

Има няколко важни инструмента - на първо място непримиримостта на гражданите, които да изискват институциите да работят в тяхна полза.

Вторият важен инструмент е свободата на медиите.

Третият най-важен инструмент това е силни и независими съд, прокуратура и КПКОНПИ, които да отнемат незаконно имущество и да вкарват в затвора."

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ