Принц Хари се подлъга и падна жертва на измама на двама руснаци, които му се обадили по телефона. Той се вързал на номера цели два пъти, което го направило да изглежда“ изключително глупаво“, коментират кралски наблюдатели, цитирани от „Дейли Мейл“.
 
Основната грешка на херцога на Съсекс била, че лично отговорил на телефона.
 
Той бил подведен и си мислел, че разговаря с шведската активистка за защита на климата Грета Тунберг. Хари заговорил открито за т.нар. Мегзит – своето и на съпругата си напускане на кралското семейство, казал, че избрал да се оттегли от кралския живот, за да защити сина си Арчи, а освен това добавил, че американският президент Доналд Тръмп имал „квър по ръцете си“.
 
Двете обаждания, при които измамниците се представили за 17-годишната Грета и баща и Сванте, са били направени на Нова година и на 22 януари, когато Хари и Меган бяха във Ванкувър.
 
Това беше „уязвим“ период и вероятно той е бил измамен, заради „откритата си природа“, коментират кралски анализатори.
 
„Очевидно е много неразумно да говори толкова открито за чувствителни теми и то два пъти. Би било разумно да накара служителите си да проверят кой се обажда и задава толкова много въпроси. Намесването на Грета показва, че това са опитни измамници, които са заблуждавали и други известни личности“, казва Ричард Фицуилямс.
 
Руснаците, стоящи зад жестоката шега, са Владимир Кузнецов и Алексей Столяров – известни като Вован и Лексус. Откъс от записа беше пуснат в YouTube, заедно с анимация на Хари.


 
В разговора Хари засяга и глобални теми и заявява, че „светът се води от някои много болни хора“.
 
Той коментира дори приятелството на чичо си – херцога на Йорк, с известния педофил Хенри Епстайн като подчертава, че каквото и да се е случило, това няма никаква връзка с него и Меган.
 
Шегаджиите казали на Хари, че Грета иска някой ден да се омъжи за принц Джордж и че е далечен член на шведското кралско семейство: „О, значи сме роднини“, отговорил Хари.
 
Разговорът става още по-абсурден, когато фалшивата Грета му казва, че ако той ѝ помогне да пребори климатичните промени, тя може да уреди династичен брак. Тя била хвърлила око на принц Джордж и на Джеймс Уиндзор – единственият син на принц Едуард. Първият е на 6 години, вторият – на 12.
 
Говорител на кралското семейство заяви, че те няма да коментират изтеклите разговори.

Превод и редакция: БЛИЦ