"Ние сме намерили златната среда. В нашата Конституция е намерено едно Европейско решение - интересите вътре в съдебната власт са много добре балансирани и затова не трябва да се допуска да се наруши това равновесие". Това каза проф. Георги Близнашки в ефира на Канал 3. 
 
”Напънът да се ограничат различните квоти са въпрос на бакалски сметки, които си правят някои неправителствени организации, за да засилят своето влияние върху едни или други сектори на съдебната власт. Държавата не бива да се подава на подобен натиск. Те разполагат с доста финансови ресурси. Няма друга страна в света, където олигархия да си създаде собствена политическа партия. Имам предвид ”Да, България”, която си поставя за цел да блокира работата на държавното обвинение. Това може да се случи само в България”, коментира професорът. 
 
”Истината е, че държавата е слаба. Една несигурност витае в обществено-политическия живот и оттук идват различни заинтересовани страни се опитват да изкористят своите възможности за влияние в различни сфери на обществения живот, включително и върху съдебната система. Затова е много важно да не си взимат прибързани решения и всичко да се обсъжда всестранно, а не да се импровизира”, каза той. 
 
”Преживяме много опасен момент! Председателят на ВКС Лозан Панов тръгна да предлага странни решения за изваждане на прокуратурата. Обърна се към президента, опитвайки се да подведе държавния глава. Слава Богу, той не се подведе на тази импровизация. Това са много опасни намерения”, заяви професорът по Конституционно право. 
 
”Румъния непрекъснато ни беше давана за пример. Сега балонът е на път да се спука. Водещи авторитети в Румъния проговориха. Създава се едно квазитоталитарно общество, в което страховата невроза обхваща всички сфери на обществения живот. Не е това пътят! Имаме много проблеми, които не са свързани само с прокуратурата, те са и със съдийското съсловие”, смята още проф. Близнашки.