„Надявам се между двете четения в парламента по темата за разследващия прокурор, здравата мисъл да наддее и политиците да дадат отговор на въпроса какво очакваме от този човек.

Моето предложение, което се споделя от юридическите среди, е подобна фигура да се въвежда ад хок, ако случайно се появи случай със злоупотреби на главния прокурор, като този човек трябва да се избира измежду тези, които са с опит и са в края на кариерата си – в Инспектората към ВСС“, заяви проф. Георги Близнашки по България он еър.

„Натискът за избиране на разследващия прокурор е от хора, които се притесняват от започналата ревизия на прехода. След 30 годиони пладнешки грабеж, усилията на прокуратурата прибавя истерия в онези, които служат на един или други олигарх.

Другата година няма да е по-добра, алтернативата, която се очертаха, не носи нищо градивно. Напразни на надеждите на Отровното трио, че ще влезе в новия парламент. Хората ще гласуват предимно за традиционни партии, защото илюзия е, че няма разделение на ляво и дясно в обществото“, заяви още бившият премиер.

„Румен Радев няма шанс да спечели втори мандат като президент без подкрепата на основни политически сили. Народът е политически организиран, има своите симпатии и антипатии“, казва Близнашки.

Според него опасността, която е надвиснала и над другата година е в действията на определени хора, които пробват чрез демократични средства да провалят демокрацията.

„От популизма, който се вихри у нас има по- страшна пандемия, която е надвиснала над България и това е вируса на авторитаризма. Демократичните ценности у нас са много крехки, но сме европейските страни с най-силни авторитарни нагласи и това умело се експоатира от някои среди“, каза още Близнашки. Според него ваксината срещу новия вирус може да се прочете в книгите за конституционно право.

„ЕС няма да допусне у нас да се разиграват авторитарни  фактори. Добре е тези хора да си дадат сметка, че периметърът им е силно ограничен и единственото, което могат да направят е да разбият демократицията, което е опасно.

На европейската теротията президенска репубрика не може да има. Не можем да тръгнем нито към Средна азия, нито към Задказказието – там ни праща Радев с искането за президенска република.

Заклинанията на Радев ни връщат в 30 -е години, когато бе издигнат идеала на авторитарната държава. Тази идея е в основата и на проекта Радев 2021, но идеолозите се стъписаха и не посмяха да изговорят намеренията си за управление чрез президент и здрава ръка. Това беше и замисъла на Борисов - с промените в Конституцията да ги предизвика.

ГЕРБ обаче изненадаха и мен като се опитаха да напишат изцяло новата конституция, вместо да предложат промяна само някои тестове. Те решиха да се упражняват по конституционно право, което е най-сложната материя и тази тяхна имповизация не доведе до нищо добро+, заяви още бившият премиер.

„За следващата година си пожелавам да не позволим повече да отслабва държавата, когато светът е пред такива сериозни изпитания и вярвам в здравия разум на българите.

България никога не е била толкова слаба, позиците ни са изключително отслабени. Този паралелната държава, която от години съществува, няма как да лансира идеята за политически фигури, които да сложат ново начало,  а миражът за президенска република трябва да си го избият“, заяви Близнашки.