Аз отдавна съм поканил цялата Македонска академия на науките да застане срещу мен, аз ще бъда един срещу тях. Но искам да има и телевизионна камера на македонска телевизия, най-гледаната, и да предава пряко. И да поведем диспут по различните въпроси, които ни разделят. Това каза директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, цитиран от "Фокус".
„Първият въпрос, от който те се обиждат – Божидар Димитров отричал съществуването на македонски език. Не го отричам аз, отрича го Френската академия на науката, както и руската, и британската. Аз какво да направя? Да не се съобразя с тези мощни авторитети в областта на езикознанието? Естествено, че не бих могъл да го направя“, посочи проф. Димитров.
Според него друг спорен момент е, че македонците обвиняват директора на НИМ в отричане македонската същност на Илинденското въстание. „България нямала никакво участие в това, даже преследвала македонските революционери.

Това е абсолютно невярно. Илинденското въстание е направено от организацията на българите в Османската империя от Черно море до албанските планини“, каза той. По думите му това въстание е направено от организацията на българите в Османската империя от Черно море до албанските планини и в него участват и обитатели на съвременната Република Македония и на Източна Тракия, и на Родопите, и на Беломорието, и на Пиринския край. „В това въстание 26 400-те въстаници са въоръжени почти изцяло с пушки, откраднати от българските казарми. Това са добри оръжия, най-добрите на епохата.

Именно това позволява на въстаниците, например в Битолския окръг, да продължат военните действия чак до октомври и непобедени да сложат оръжие“, съобщи проф. Димитров.

Пумите му въстанието се ръководи от български офицери, специално командировани от военното разузнаване за тази цел, като някои от тях навлизат с чети, подготвени изцяло в България, като ген. Цончев, полк. Коста Янков, поручик Зафиров, Борис Сарафов и т.н. „Това е едно изцяло българско въстание и ако някой би трябвало да протестира, това би трябвало да сме ние и да не се съгласяваме с общо честване на едно българско въстание“, допълни той. Проф. Димитров съобщи, че ще участва в диспута с македонските си колеги с документи, издавани от самите тях.