Искам да работя с всички български партии. Искам да убедя всички, че съм подходящ за президент. Това заяви проф. Анастас Герджиков след церемонията по време на която Инициативен комитет издигна кандидатурата му за президент.

Няма да откажа на никоя партия подкрепа, защото това ще е лош знак към българското общество. Не искам да показвам лошо отношение ъм никого. Никой няма спор кои са приоритетите на България. 

Ще потърся всички партии, за да няма никакво съмнение, че съм се обърнал към някого конкретно. Самите избиратели вярвам, че ще се обърнат към нас. Имаше хора, които години наред са подкрепяли други партии, а сега искат да са част от Инициативния кабинет. 

"Обсъдих с колеги как да се кандидатирам, когато го реших. Краси Вълчев се обърна към мен с предложението да се срещна с господин Борисов, за да получа подкрепата на тази партия. Тогава обаче му казах, че искам подкрепа от всички партии, а не от една. Вече имам подкрепата на ГЕРБ и надявам се на други", каза той. 

"Първо ще потърся подкрепата на десните партии, а после на партиите в център-дясно", каза проф. Герджиков. 

"Нямам намерение да се отказвам от поста си. Няма такова юридическо изискване. Не смятам, че така политизирам университета. Ще бъда в отпуск по време на кампанията", обясни той. 

Компроматите срещу мен не са верни. Не е вярно, че съм подписвал договор с майка ми или съм словословил за Борисов

"Нямам против Румен Радев. Ние се познаваме и сме в добри отношения. Виждам обаче това, което оставя  в края на мандата си. Ако беше министър на екологията, щяхме да го питаме какво се случва с околната среда. Сега може да го питаме спази ли Конституцията в частта за обединение на нацията", каза той. 

По думите му подкрепата на ГЕРБ не е била фактор в решението му. 

"Познавам се с Кирил Петков, бих работил с него, особено пък с партия от десния спектър. Не може да допуснем повече политиците да се карат по теми, за които всички сме на едно мнение", каза той.

"Нямам общо с председателя на ГЕРБ. Познаваме се него, виждал съм го три пъти и то служебно. Нямам общо нито с ГЕРБ, нито с ДПС. Имам резерви към някои от политиките на ГЕРБ. Борисов обаче каза, че ще ме подкрепи без да има каквито и да е изисквания към мен", разкри Герджиков.