Президента Румен Радев е изкушен от автокрацията, защото някак си тя импонира на характера му. Това коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова. цитирана от Фокус.

От друга страна проф. Христова отчете, че президента е човек, който много добре знае, че все пак сме в Европейския съюз и в този смисъл външните фактори няма да разрешат упражняване на „Авторитаризъм“ и „Автокрация“.

„Може би именно и за това „Възраждане“ не е удобна за него, тъй като реално виждаме, че „Възраждане“ се появява като алтернатива, но бидейки неудобна, логично е да се потърси и друга. Това обяснява, че може би не иска или осъзнава, че не може да реализира напълно автократичен режим, поради което е по-добре да се опита да влезе във външните рамки и правила на играта, което предполага смяна на играчите. От там са и слуховете за подготовката на нова политическа партия от Румен Радев“, предположи политическият психолог.

Проф. Христова предупреди всички инженери в политиката и продуктите им, че нищо, което не се е случило автентично не е било успешно.

„Ние ще бъдем постоянно в някаква ситуация на търсене на решения, на грешки, защото инженеринговият продукт търси лоялните лидери, а лоялните лидери обикновено не са качествени лидери. Това е правило в политическата психология.

Затова подчертавам, че тая доминираща инженерингова политическа мисъл в България на практика ни създава изключително лоша перспектива на нас, гражданите.

Хвърля ни в едно изкуствено, в нереално море, гледаш през бинокъл и виждаш това, което ти се ще да видиш, но когато го махнеш, реалността е съвсем различна. Никога инженеринговият продукт не е успешен и не е с дълга перспектива“, каза още проф. Христова.

Според нея възход в страната ни ще се случи, когато политическите партии се научат, че има правила на автентичното съществуване, припознаят ценностите си и започнат да се борят чрез политиките си за хората, а не чрез използване на ниши, които се отиграват с фалшиви инструменти.