Когато нещо започне като порнография, то остава порнография. Така бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров коментира отхвърлянето на проекта за нова Конституция от парламента вчера.

ГЕРБ лансира преди няколко месеца идеята за избори за Велико народно събрание, което да пристъпи към промени в основния закон.


Изненадващо проектът влезе извънредно в пленарната зала вчера, докато течеше обсъждането на Бюджет 2021 г., а Националният оперативен щаб обяви нови по-строги мерки срещу COVID-19. Мнозинството в Народното събрание отхвърли предложението на ГЕРБ. 

По думите на Пламен Киров проектът е бил изначално обречен на провал. 

"Беше ясно - нямаше амбиция (...)Доверието в държавата не може да бъде върнато лесно. Когато деструктивните действия се наблюдават във всички действия, не може да очаквате, че това доверие ще се възстанови лесно", добави той.

"В същия ден, в която обявяваме локдаун, трудно ми е да си представя, че ако парламентът беше взел решение за ВНС, Борисов щеше да си подаде оставката. Това е подходът на парламентарното мнозинство към тези сериозни проблеми", коментира още експертът.


"Може би в някоя бананова република - да, но в Европа - не", категоричен бе той.Пламен Киров напомни, че Венецианската комисия е имала критики към проекта. Той беше категоричен, че по начина, по който ГЕРБ са подходили към промяна на Конституцията - не се прави.