Цялата тази процедура за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание е с цел да се осигури време, за да се удължи мандатът на правителството и съответно на Народното събрание. Това каза пред Нова телевизия бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

„От 2 септември до 2 ноември няма да се разглежда внесеният проект за нова Конституция. На 2 ноември би трябвало да започне разглеждането му. Това може да трае в рамките на 3 месеца”, обясни той.

„Свикването на Велико народно събрание въз основа на стартираната процедура е мисия невъзможна. От ДПС категорично заявиха, че няма да гласуват за свикване на ВНС и аз считам, че ще удържат на думата си.

Иначе политическите еднодневки, които подкрепиха този акт на ГЕРБ, много ясно разбират, че няма да попаднат повече нито във Велико, нито в Обикновено народно събрание и просто решиха да си удължат престоя в сегашния парламент”, коментира още Киров.

„Целта е правителството да не подава оставка, за да се протака времето до март и да се проведат редовни избори. Другата цел е ГЕРБ да не допусне служебно правителство, назначено от президента”, посочи бившият съдия.

На въпрос дали е възможна процедура по импийчмънт срещу президента Румен Радев, проф. Пламен Киров отговори, че това е вероятно, уточнявайки, че за да се стигне до импийчмънт, трябва да има мнозинство от 2/3 от народните представители.

„В случай че президентът бъде отстранен от длъжност, не очаквайте, че ще има предсрочни президентски избори. Тогава просто президент ще стане Илияна Йотова”, обясни Киров.