Проф. Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки коментира пресконференцията на ГЕРБ. Тя прогнозира, че развитието на събитията отново ще зависи от ПП-ДБ, пише "Сейф нюз бг".

А бъдещ премиер може да бъде и Симеон Дянков. Проф. Румяна Коларова твърди, че Бойко Борисов предлага на партиите от бъдещия кабинет право на номинация и в различна степен право на вето.

SN: Проф. Коларова, какво усещане остави у вас ,пресконференцията на Бойко Борисов и най-вече как възприехте неговата позиция?

Това не е нещо ново, както формулировките, така и представянето на основните фигури на ГЕРБ. Това е нещо, което те вече са отработили.

Това са хора, които ние вече сме свикнали да виждаме на брифинги, когато трябва да се съощят основни новини. Така че аз не мисля, че има нещо ново.

Назарян е новата фигура, която присъстваше на брифинга и това е тенденция на ГЕРБ. Тази тенденция много често се наблюдава към компетентна смяна особенно на женския екип. Не мисля, че имаше нещо ново нито във формата, нито във формулировките.

 SN: Проф. Коларова, преговорен екип, експертен кабинет, три министерски позиции за ГЕРБ, разговори в рамките на една седмица – как ще завърши заявката? 

Това е заявка, която всички очаквахме. В тази заявка, когато се говори за експертен кабинет, очевадно се казва, че се търси някакъв вид приемливо представителство.

Без да има ярки политически фигури. Ясно е, че има две формулировки: едната формула е коалиция със силно политическо присъствие, а другата е точно тази, която предлагат ГЕРБ. Експертен кабинет  означава, че ще има консултации и право на вето дори и на най-малките партии.

Също така ще има и право на номинации на всички, които се съгласят да участват в кабинета. Със сигурност можем да кажем две неща, че Бойко Борисов предлага на всички право на номинация и предполагам в различна степен право на вето.

Това е начинът, по който се търси за всички приемлива формула за изпълнителната власт. Това естествено предполага, че в парламента ще има нещо, което коментаторите в България  са свикнали да наричат „плаващо мнозинство”.

Но реално погледнато ще има широка, но варираща подкрепа за съответния кабинет. Аз мисля, че на този етап това е единствената възможна работеща формула. Като това е единствената „възможна”, а до колко ще бъде „работеща” и реално осъществена – тепърва ще видим.

SN: Проф. Коларова кои партии биха могли да подкрепят и да влязат в този експертен кабинет? 

Като гледам, поканата е към всички, включително и към „Възраждане”. Но реално погледнато всички с изключение на двете партии „Величие” и „Възраждане” биха приели. Макар че, от моя гледна точка и БСП, ако запази сегашните си позиции, много трудно би могла да се впише в такъв работещ кабинет. 

SN: Проф. Коларова, ГЕРБ иска освен премиерския пост, този на външен министър и на отбраната. Това означава ли, че предоставя широко поле за икономиката, финансите, социалната политика и културата? 

Аз не мисля, че се намираме в по-различна ситуация от гледна точка на ГЕРБ от ситуацията през март тази година. Те искат да се върнат обратно на масата на преговорите. Това е заявката, която ГЕРБ прави.

Сега по-скоро се намираме в ситуация, която е по-близка до първите избори след недоверието в кабинета на Кирил Петков. Когато беше ясно, че ГЕРБ ще са първа политическа сила и няма как ПП да са такава. Едновременно с това беше ясно, че „Продължаваме промяната“ не са готови да управляват заедно с ГЕРБ.

Мисля, че сме се върнали в онази позиция. С малката разлика, че тогава новите избори, които бяха желани от ПП, изглеждаха като възможен изход и вариант. В момента на все по-малко хора предсрочните избори изглеждат като възможен вариант. Имам предвид както на избирателите на ПП, така и сред коментаторите и останалите политици.

SN: Проф. Коларова, в отговорите на въпросите и коментарите си Борисов се спря доста дълго на отношенията с ПП-ДБ, но бе изключително предпазлив към ДПС и Делян Пеевски. Това ли ще бъде неговият бъдещ реален партньор?

Това, че Делян Пеевски е готов да бъде партньор, е пределно ясно. Както всички предупреждават, не без основание. Но бих казала на основата на предразсъдък, отколкото базирано на реални факти, че който направи коалиция с ГЕРБ е губещ. По същия начин е и отношението към Делян Пеевски.

Дори не толкова към ДПС, колкото към самия Делян Пеевски. Със сигурност ДПС изглежда много по-приемлив коалиционен партньор. И от тази гледна точка ясно е, че Борисов не че ще направи коалиция само с ДПС. Но не е изразил, че не иска да прави коалиция с ДПС.

Ясно е, че ДПС е задължително присъстващия член на едно бъдещо парламентарно мнозинство. Първият основен въпрос, който трябва да си зададем, е: под каква форма ДПС ще присъства в бъдещото парламентарно мнозинство? Те също така заявиха, че не искат повече да бъдат подкрепяща партия, че искат да участват. Разбира се, това подлежи на обсъждане.

SN: Проф. Коларова, кои са фигурите от банката на ГЕРБ, които биха могли да приемат ръководството на този експертен кабинет като премиер? 

ГЕРБ разполагат с доста широк кръг от хора, които не са ярко партийни. Спомнете си проф. Николай Габровски. Тук има много широк диапазон.

Бих посочила дори такъв човек, като Симеон Дянков. Искам да кажа, че не е задължително да са действащи или активни политици.

Могат да бъдат на друга позиция. Тепърва ще видим. Мисля, че точно това е темата, по която предстои да има дискусия. По нея Борисов е готов да прави отстъпки. Знаем, че той винаги е готов да прави отстъпки, когато става дума за персонални номинации.

SN: Проф. Коларова, ще бъде ли направен кабинет?

Както много пъти съм казвала, разумно е да бъде направен кабинет. А дали ще бъде направен, не знам. Пределно съм сигурна, че през първата седмица отговорът на Промяната ще бъде: „Ние ще бъдем опозиция!” поне такива заявки дават до този момент. Оттук нататък обаче как ще се развият нещата, не знам. Както и преди толкова време, отново всичко ще зависи от позицията на ПП-ДБ.

SN: Което означава какво?

Което означава, че макар да не са втори, са вторият по значимост фактор, който определя състава на кабинета.