Твърде вероятно е по време на предизборната кампания политолозите да станат обект на атаки от страна на различни политически фигури и организации.

Това каза проф. Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки, предава "Фокус".

Задача и на политолози, и на журналисти е да бъдат разсеяни съмненията за платени коментатори, които наклоняват везните на общественото мнение в посока, благоприятна за една или друга партия, обясни проф. Коларова.

„Констатираме, че се създава недоверие и предубеждение към колегите, които коментират политическия процес, политическата ситуация.

Пределно ясно е, че в условия на предизборна кампания, особено в настоящата предизборна кампания, която няма да бъде много спокойна, в нея ще получат проявления острите конфликти и противопоставяния, които наблюдавахме както в парламента, така и по площадите на София.

В тази ситуация, в която се стига до нападки и обиди, много е важно каква ще бъде позицията на колегите и какво ще бъде отношението към тях. Не е невъзможно и е твърде вероятно ние да станем обект на атаки“, допълни проф. Коларова.

Тя подчерта, че не всеки, който говори с етикета политически анализатор, е политолог. Членуващите в асоциацията се занимават с политическа наука, допълни проф. Коларова.

„Ако за един политик последните пет дни от кампанията са решаващи и обръщат резултата, за един политолог резултатите от едни избори не са толкова важни, колкото е важна тенденцията.

За един политик междуличностните отношения могат да се окажат решаващи, а за политолозите корелациите, отношенията между съвсем различни фактори играят много по-голямо значение.

Това и помага, и ни прави обект на атаки, защото много трудно в 15 минути може да обясниш данните или изводите, които си направил в резултат на сравнително изследване на пет или на десет европейски демокрации“, посочи проф. Румяна Коларова.

Предстои приемането на етичен кодекс на Българската асоциация за политически науки, каза още проф. Румяна Коларова, който ще урегулира процесите между професионалната и гражданската позиция.