„Продължаваме промяната“ се придържа към центристкия профил, тъй като в българската политика съществува заблудата, че те винаги успяват. Те търсят популистката маса, а зелените и "Да България" са с ляво либерален профил, който е неприемлив за мнозинството от избиратели“.

Така в ефира на Радио Пловдив проф. Румяна Коларова коментира регистрирането на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ не като коалиция, а поотделно за явяването на предсрочните избори.

Тя добави още, че практиката в Европа показва, че центристките партии се появяват в критична ситуация, но не бива да забравяме, че всеки инцидент е временен.

Според проф. Коларова е рано още да се прогнозира дали бъдещото правителство би заложило на кабинет на основата на експертността или евроатлантизма, тъй като не може да се предвиди категорично кои ще е мандатоносителят и с какъв ресурс от депутати ще разполага в НС.

„Съществената разлика, която можем да търсим е дали ще се възпроизведе ситуацията, която наблюдавахме на предните избори. Тук не е толкова важно дали ще имаме повторение на т.нар. партии на промяната.

Големият въпрос е дали ще се създаде псевдо двублоковата структура – партията на промяната срещу партиите на статуквото. Казвам псевдо, защото като партии на промяната бяха посочени и такива като БСП, които са най-старите в политиката.

Също така и ДБ, защото ключова част от хората ѝ имат история в управлението с участието чрез Реформаторския блок“, коментира Коларова.

По думите ѝ най-страшното в кабинета Петков е бил популисткият характер на лозунга промяна, защото промяната и антикорупционното говорене са празни думи. "Добрият предприемач, не винаги е добър управленец", обясни проф. Коларова.

Тя уточни и че политиката на управление без грам риск, която прилага служебното правителство, също не е добър вариант.

"Реагираха неадекватно на екологичната криза в Искрец. Трябваше да се вземе решение за затваряне на дериватите на електроцентралите. Това не се случва.

Начинът, по който ще функционира служебното правителство ще зададе и контекства, в който ще избираме политици от тук нататък", добави проф. Коларова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук