Връщането на мандата от страна на партията на Слави Трифонов със сигурност е един нестандартен и рискован политически ход. Към "Има такъв народ" (ИТН) бяха отправени свръхочаквания, вероятно поради това, че те взеха повече гласове, отколкото се предполагаше. Но политиката е изкуството на възможното.

Това каза в предаването "Денят на живо" по Нова Нюз председателят на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов.

Явно при тази партия са били поставени различни аргументи "за" и "против". Има различни коментари – на разочарование, одобрение, учудване. В крайна сметка времето ще покаже дали този ход е бил правилен, заяви проф. Маринов.

Винаги, когато не може да се състави правителство, това е някаква криза, но тя е в рамките на Конституцията. Конституцията е предвидила този вариант, няма никаква драма, няма апокалипсис. Това е възможност суверенът да се произнесе отново, подчерта той.

Проблемът на ИТН не беше с партиите на протеста. Те имат много допирни точки. Проблемът бяха тези гласове, които трябва да се добавят за гласуване на правителство.

Тази подкрепа за определени политики би поставила ИТН, а и другите партии на протеста в зависимост. Тази подкрепа би могла да дойде или от БСП или от ДПС, или от двете заедно. Ясно е, че ИТН не искат да управляват с решаващата подкрепа на тези две парти. Предстои да видим как ще оценят този ход гласоподавателите на ИТН, посочи председателят на Стратегическия съвет към президента.

Със сигурност резултатът на ИТН на тези избори беше вот срещу статуквото. Със сигурност в една своя част този вот се ориентира към ИТН, но желанието за промяна е много по-могъщо. В какво гласуване ще се излее това желание, предстои да видим. Намираме се в началото на един продължителен процес, посочи проф. Александър Маринов.

В тази ситуация служебен кабинет е голямо предизвикателство. Само глупав човек би се стремил към него самоцелно. В никакъв случай (президентът Румен Радев - б.ред.) няма болна амбиция за съставяне на служебен кабинет, увери проф. Маринов.