На предстоящите избори ще гласуваме само с машини. Зад тази промяна, поискана от “Има такъв народ”, застанаха “Изправи се! Мутри вън!” и БСП. Трите формации отказаха да се съобразят със становището на ЦИК, че приемането на подобен текст може да провали изборите.

“Труд” потърси мнението на юристи, които бяха категорични, че приемането на подобен текст е малоумие и продукт на ниската юридическа култура на вносителите. В правна комисия бе гласувано по изключение и при извънредни обстоятелства избирателите да могат да ползват и хартиени бюлетини.

Преди евентуалните предсрочни парламентарни избори пък ще бъде сменен съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) и членовете ще се назначават от президента. Това приеха на второ четене в промените на Изборния кодекс депутатите от правната комисия по предложение на “Има такъв народ”.

Така, освен служебно правителство, президентът вече ще има участие и в назначаването на изборната комисия. Сегашният състав на ЦИК ще бъде сменен преди предсрочния вот, който се очаква да е през юли. Предложението бе подкрепено от ИСМВ, ДБ и ДПС. От БСП се въздържаха, а от ГЕРБ бяха против.

Държавният глава ще издава указ за назначаване членовете на ЦИК, но след публични консултации по предложение на парламентарно представените партии и коалиции. А в състава є да влизат само представители на парламентарно-представените партии и коалиции, а не както до сега и на такива от Европарламента, които вече не са в Народното събрание.

Предложенията ще се обявяват на интернет страницата на президента на републиката, а партиите и коалициите с равни остатъци попълват незаетите места, като се започне от най-малката парламентарно представена партия или коалиция.

Въпреки изказани мнения от ГЕРБ, че сме в година и на президентски избори и не е редно да се концентрира толкова власт в ръцете на Румен Радев, надделя мнението, че “предложението е адекватно”.

От БСП Крум Зарков също отбеляза, че подобен “волунтаристки подход не е препоръчителен” и настоя да се премине към съставяне на професионален изборен орган - членовете на ЦИК да бъдат професионалисти и да се отделят от политическите партии и конфигурации.

“Съставът на ЦИК трябва да отразява актуалната политическа обстановка в страната, затова ще подкрепим предложението”, аргументира се в обратна посока Хамид Хамид (ДПС) и припомни, че в момента в ЦИК има членове като квота на Реформаторския блок, който вече се е разпаднал. Хамид предложи състава на ЦИК да се актуализира до 2 месеца след парламентарни избори.

Според приетите от правната комисия промени, Министерският съвет ще трябва да осигури видеонаблюдението на броенето на бюлетините след приключването на изборния ден, но “където е възможно”.

От ИТН първоначално се отказаха от гласуването по пощата, но след това сценаристите на Слави Трифонов си промениха мнението и отново настояха още на следващите избори да може да се гласува по пощата.

Окончателното приемане на поправките на Изборния кодекс ще стане ударно и в пленарна зала тази седмица.