Историята е една и не може да бъде променена. Фактите са едни и не могат да бъдат сменяни. Тъжно е от тази история и като си помисля колко български поети и други са се биели за тази пуста Македония.

Забраниха песента на майка ми "Рила и Пирин", защото в текста се пее "Македония земя бунтовна, Македония земя синовна". Ние не можем да обърнем гръб на националната ни идентичност и тези исторически факти са много дълбоко свързани с културата. Това каза Нона Йотова в "Пресечна точка" по Нова тв. 

"По тази логика трябва да дадем Вапцаров на македонците, защото те го искат. Историята и културата не трябва да се бъркат", допълни я проф. Николай Овчаров. 

"Историята не трябва да се изопачава. Трябва да се зачитат правата на българите на територията на Македонията. Можем да ги подкрепим, ако признаят историята такава каквато е", каза експертът по етикет Невена Басарова. 
 

Овчаров допълни, че ако се отстъпи от историята, ние ще загубим много като нация. 

"Ако отидем на тяхната гайда, те няма на какво да стъпят. Ще ги лишим от аргументи, че са българи. Трябваше още преди година да излязат хора в Берлин, Лондон, Москва и да обяснят каква е нашата позиция", каза още той. 

"Външната политика трябва да бъде оставена на хора, които разбират от нея", заяви Йотова. 

"Не можем да не кажем, че български песни ги пишат македонски. Братя Миладинови - македонски песни, как така? Нали си пише "Български народни песни". Аз не разбирам накъде можем да отстъпим. Това означава децата ни да учат, че Самуил е македонски цар. Как на нещо, което е написано, ще гледаш по различен начин", попита проф. Овчаров и допълни, че Борис бил гледна точка на посолството в Русия. 

"Може ли две посолства да имат две различни гледни точки? Дрън-дрън", възмути се той. 

"За мен не беше редно Петков да ходи в Македония. Най-малко защото са по-дребна нация и имат нов премиер. Взето е това решение и не може да се отстъпи от него. Надявам се г-н Петков да има позицията, която имаме всички", изтъкна проф. Овчаров.