Предложих на министър-председателя група за натиск от историци и филолози, която да обяснява позицията ни за Македония в Европа и САЩ.

Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров. Според него в състава ѝ задължително трябва да влезе проф. Пламен Павлов. По думите му и проф. Кирил Топалов също е изразил желание да се включи в подобна инициатива.

Той обясни, че предлага проф. Пламен Павлов и проф. Кирил Топалов, защото те могат по-твърдо да защитават българската позиция.

"Нямам нищо против нашите членове на историческата комисия. Те са много добри професионалисти, добри учени, но се видя, че са доста меки. Със северните македонци трябва по-твърдичко.

Ще припомня любимите ми думи на македонеца Андрей Ляпчев за това как трябва да се действа: "Со кротце, со благо и со малко кютек", ако се налага", заяви проф. Николай Овчаров.

По думите му непрекъснато сме в ситуация на защита спрямо югозападната си съседка. "Ние Майка България, както те подигравателно понякога ни наричат, непрекъснато отстъпваме", коментира още проф. Овчаров.

Той подчерта, че трябва да се премине в настъпление, да се обяснява българската позиция и то с исторически факти.