„Разбира се, че ще отидем на консултациите при президента, тъй като сега поканата е по разписание на Конституцията и се намираме в много сложна обстановка. Това, че миналия път не сме отишли по никакъв начин не означаваше, че ние не се отнасяме с уважение към президентската институция. Все пак ние изведохме г-ж Радев на политическата сцена. Ситуацията е такава, че ние трябва да загърбим различията и да видим какво можем да направим за държавата си.“

Това заяви народният представител от “БСП за България” проф. Румен Гечев в ефира на БНТ за предстоящите консултации и връчването на третия мандат.

По думите му отговорността на Българската социалистическа партия е ясната им позиция, че ще направят всичко възможно за формиране на нов кабинет.

„Не на всяка цена, но примерно аз не допускам, че ще има различия между 4-те партии, които досега бяхме в коалицията да кажем по икономическата програма, тъй като ние постигнахме съгласие и работихме добре. Имаме различия и то сериозни по външнополитически въпроси някои, от които имат пряко отношение към българската икономика, особено в тези тежки условия.

Решението за газа България и само още две-три страни да не плащаме в рубли, макар останалата част от Европа да се съгласи, както и изгонването на руските дипломати са все неща, за които БСП открито каза своята позиция и изразихме остро несъгласие“, обобщи проф. Гечев за различните мнения между коалиционните партньори, подчерта правотата на БСП и бе категоричен, че левицата няма да прави компромиси с енергийната сигурност на България.

„Мога да кажа, че поне до преди малко България нямаше договори за осигурени доставки на природен газ и това е много притеснително.

След като ние доста прибързано си отрязахме единия клон сме в ситуация, в която тръбата минава покрай нас, но ние ще ходим да чакаме доставки от Съединените щати. Но ние нямаме договор с тях, а имаме нужда от 2 кораба месечно и нямаме осигурени доставки в средносрочен и дългосрочен план, което е тревожно“, заяви социалистът и добави, че в момента България има нужда от правителство, което да проведе разговори с всички потенциални доставчици на газ и не вижда причина „Газпром“ да се изключва от този списък.

Според него, след като запада е откраднал над 300 млрд. рубли от Русия, то „Газпром“ са в правото си относно наложеното изискване за плащане на газта в рубли.

„Освен отнетия от Русия лиценз за ремонт на самолети искам да кажа, че нашите приятели от САЩ ни взеха 2.3 млрд. и ни казаха, че отлагат самолетите F16, но по-лошото е атомната централа в Козлодуй, тъй като удължаването на лиценза там става само с решение на „Росатом.

А горивото за АЕЦ-а само след година и половина също трябва да бъде сменено, а при нужда от подмяна на резервни части това може да стане само под наблюдението на „Росатом“, заяви Гечев за последните санкции, с които Русия отне лицензите на нашите заводи за ремонт на военна техника.

„Партньорите не се изключва да бъдат опоненти по различни теми и така да се търсят най-добрите решения. Но тук решението не трябва да се търси по линията на американофили и русофили.

Когато дискутираме един с друг трябва да видим кое е полезно за България и ние в БСП твърдим, че трябва да се разговаря с всички доставчици, без изключение.

По отношение на изгонените руски дипломати ние изразихме остро несъгласие и казахме, че няма да подкрепим Кирил Петков за премиер и това условие остава“, категоричен бе народният представител от левицата за диалога между коалиционните партньори и приоритетите, които БСП си поставят.

В заключение проф. Румен Гечев каза, че Българската социалистическа партия е склонна на компромиси само, ако те са в интерес на българската държава, на нашата икономика и нашите семейства.