"Две новини имаме от Европа вчера. България е първа в индустриалното производство с над 20% ръст. Понеже сме свикнали да виждаме България първа, но в отрицателните класации, си струва да отбележим това. По отношение на доклада от Брюксел за върховенството на закона, негативните констатации са очаквани." Това заяви секретарят на парламентарната група на "БСП за България" Явор Божанков в предаването "Добро утро, Европа" по Euronews Bulgaria.

"Докладът ни казва нещо, което ние много добре знаем, но все още не намираме ресурса да го преодолеем - главният прокурор е безконтролен. За да получим средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да направим реформа - ефективна борба с корупцията, работещ антикорупционен орган и влезли в сила присъди по високите етажи на властта", добави той.

Депутатът от левицата посочи, че е трябвало още от първия ден на това правителство да се направи нов антикорупционен орган. "Ние сме готови с този законопроект, вкарахме го, но в момента не намираме подкрепа за него", призна Божанков.

"Първият антикорупционен орган стана известен с корупционен скандал с прословутите тераси. Очевидно е, че той не работи. Затова ние създадохме изцяло нов, който е разделен на две - едната комисия се бори само с корупцията, другата - с конфликта на интереси и незаконно придобитото имущество.  И най-важно - има разследващи функции. Нещо, което в стария орган липсваше", обясни Явор Божанков.

Той подчерта, че управляващото мнозинство среща огромна съпротива по отношение на този законопроект и допусна, че това е една от причините да падне правителството.

"Ние сме за категорично орязване на правомощията на главния прокурор. Това е констатация, която идва от Европа, от зад океана, от неправителствения сектор, като цяло от всеки човек, който вижда, че срещу корупцията няма как да се борим, ако нямаме ефективни институции, а в лицето на главния прокурор отново имаме новина - той за пореден път се опита да "изпере" Борисов с някаква петорна експертиза, която оневинява бившия премиер по отношение на кюлчетата и пачките", каза още Явор Божанков.

"Цветелина Пенкова много ясно изложи събитията и хронологията и като евродепутат възрази срещу привличането на европейски институции в тази локална инициатива на прокуратурата в България", обърна внимание народният представител от БСП, като припомни, че анализ на тези снимки вече е направен, който е потвърдил, че са автентични, както и че преди е имало записи на бившия премиер, чиято автентичност е била потвърдена от независими международни лаборатории. "Някак си прокуратурата тогава не намери основание да разследва", коментира той.

Божанков посочи, че в момента няма ефективен механизъм главният прокурор да се разследва и изтъкна, че и в тази посока управляващото мнозинство е направило предложние той да се разследва и да носи отговорност по определен механизъм и от съдия, който е назависим от него.

"БСП има един основен капитал и това е доброто си отношение към всеки един от своите партньори. Ние не сме влизали в нито един скандал. Имаме запазен диалог с всички и бихме го използвали, ако получим мандата. Но по-важно е с кого не бихме говорили - това са ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", тъй като те са част от проблема и не може да са част от решението", каза Явор Божанков във връзка с евентуалните преговори за нов кабинет, ако левицата получи третия мандат от президента.

"Всички ние трябва да се стремим да решим проблемите, които бяха допуснати в първия кабинет. Имахме една добра програма, едно детайлно коалиционно споразумение, но то не беше обвързано с конкретни срокове. Това беше преодоляно сега при преговорите за първия мандат и то трябва да остане като принцип. Ние също ще държим на социалната политика и икономиката. Повишаването на доходите на гражданите остава наша основна политика", отбеляза още той.