Кабинетът „Денков-Габриел“ не е съюз между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а решение на извънредна ситуация. Това заяви пред БНР проф. Антоний Тодоров, политолог и преподавател в НБУ.

По всичко изглежда, че днес България ще се сдобие с редовно правителство, защото двете политически сили, които застават зад него, имат общо 132 депутати.

"Какви други мнозинства си представяхме за възможни в този парламент? Едното беше ГЕРБ, ДПС, БСП и евентуално друга партия, като ИТН. Оказа се невъзможно, когато БСП решиха да не влизат в този капан. Не би било възможно и мнозинство около ПП-ДБ с всички партии без ГЕРБ. Трета възможност е това, което виждаме в момента или предсрочни избори. Изборът беше между две еднакво рискови ситуации. Това не е съюз, а решение, което носи всички възможни рискове, но може да се окаже по-малко рисковано от предсрочните избори"

Един редовен кабинет ще уталожи страстите и ще даде възможност за стабилизиране на политиките в някои сектори, обясни проф. Тодоров.

"Като бюджета, приемането в еврозоната и Шенгенското пространство. Това са и основните насоки, в които това правителство може да очаква, че ще има успех, ако успее да се задържи по-дълго време".

Тодоров обаче не пожела да прогнозира точно колко би се задържало правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"В следващите 9 месеца, когато премиер ще бъде академик Денков, предполагам, че ще се запази. Въпреки че има един риск и това са местните избори. Тогава може малко да се разклати управляващата конфигурация. Поне до към март правителството вероятно ще оцелее. След това е трудно да се мисли. Има значение изходът от местните избори и обстановката в Украйна".

Той коментира и твърденията за натиск от страна на чужди посолства при  съставянето на този кабинет. 

"Международните партньори на България очакваха да има някаква развръзка. България изглежда твърде нестабилна с едни точещи се служебни правителства, които са с вързани ръце и без работещ парламент или с краткосрочни парламенти, в които различни популисти са в състояние да прокарат законодателство от всякакъв характер. Трябва  да се запитаме  и доколко сме способни сами да се преборим с проблемите си. Говоря за корупцията. Очакваме санкции като „Магнитски“ или намеса на ЕС".

Проф. Тодорв напомни, че олитиката е изкуство на възможното.

"Ако се върнем към правителство и неговия персонален състав, виждаме, че това е една особена формация. Освен Мария Габриел, като кандидат за министър – председател на ГЕРБ, всички други лица са свързани с ПП и ДБ. Но представяме ли си кабинет, в който ГЕРБ се завръща триумфално с ярки политически фигури? Това би взривило обществото". 

Политологът прогнозира, че има известно затихване на конфликта между ПП и Румен Радев. 

"Вече няма политическа партия, с която президентът да е близък. Той ще продължи да е критичен, а обществото ще го чува".

Антоний Тодоров вижда като бъдеща бомба развитието на въпроса с поискания имунитет на Бойко Борисов. 

"Той няма да се откаже от него и ще се стигне до процедура по гласуване.  Ясно е обаче, че задвижването на всички въпроси от страна на Прокуратурата, които касаят пряко Бойко Борисов, са резултат от това ,че ГЕРБ решиха да поискат смяната на главния прокурор"  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук