Предсрочните парламентарни избори ще са на 2-ри или на 9 октомври. В четвъртък президентът Румен Радев връчва втория мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС, пише Труд бг.

От партията на Бойко Борисов многократно заявиха, че веднага ще върнат мандата. Радев вече обяви, че ще проведе нов кръг от консултации с партиите в парламента, преди да връчи третия мандат. Консултациите имат и още една цел - да забавят разпускането на 47-ото НС преди края на юли.

Бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата за съставяне на правителство преди края на юли на практика приключва дейността на правителството и на парламента.

Най-вероятно президентът ще проточи консултациите до 22 юли, за да може избраната от него трета партия до 29 юли да се упражнява по сформиране на правителство. Ако на 29 юли мандатът се окаже неизпълнен Радев ще разпусне НС на 2 август и ще насрочи избори на 2 октомври.

Ако третата политическа сила, получила мандат, реши да номинира министри и проектокабинетът да бъде вкаран за гласуване в зала, тогава изборите ще бъдат насрочени за 9 октомври.

Политолози и социолози смятат, че нов кабинет, в рамките на 47-ото НС не е възможно да се формира, независимо от уверенията на коалиционните партньори, че са готови да направят компромиси, за да няма предсрочни избори.

Радев призова депутатите да използват времето по връчване на мандатите, за да приемат ключовите закони, необходими на България за усвояване на парите от ЕС.