Искрено се надявам това да не е любимия въпрос. Тогава ще бъда много дълбоко огорчена от нивото на политическия дебат. Българина трябва да се научи, че палтото не прави човека, а съдържанието. Това заяви пред Нова телевизия Росица Кирова в отговор на въпрос дали не е човек на Слави в ГЕРБ, или обратното - човек на ГЕРБ при Слави.

Припомняме, че Кирова се присъедини към ГЕРБ, след като бе изхвърлена от партията на Слави Трифонов заради кафе с Борисов.

Смятам, че не съм човек на никой. Не е необходимо да се говори на тази тема. Тези, които ме познават, го знаят, добави Кирова. 

"Не ме притеснява участието ми в един парламент като опозиция. Цял живот играя опозиция", увери тя.

Тя добави, че се притеснява, когато няма отговорност към онези, които са дали своя глас.

"Притеснява ме моментът, в който България ще зацикли, много по-зле, отколкото сме си мислили. В момента сме в здравна криза, а когато тя бъде гарнирана и с политическа ще стане много лошо. Семействата искат да могат да си нахранят децата, да си платят кредитите, да се случват малките неща в квартала и региона. 

Ако сте запознати какво се случва в прехода между един и друг програмен период, кметовете работят с много забавени темпове. Кметовете чакат плана за развитие, кой ще работи по него, какво е заложено в него, а това не може да се случи без правителство", поясни тя. 

Депутатът от ГЕРБ коментира и решението на Томислав Дончев да не внесе в правителството за одобрение последния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост от пандемията, който ще позволи в страната ни да влязат 12 млрд. лв. европейски пари. 

"Първото нещо, което искам да кажа е, че той е подготвен, съгласуване е с всички европейски институции. Имаме съгласие да бъде внесен... Разбирам постъпката на Дончев, за мен е повече от морално той иска да даде възможност на следващото правителство да внесе своите корекции", каза тя.

Кирова обаче припомни, че е много опасно този план да не бъде внесен навреме, затова трябва да има правителство. 

По думите ѝ, господин Станислав Трифонов вече не е Слави, а е политик. "Той трябва да си даде сметка с какво се е захванал, ако не го е направил до момента, и с какви хора се е обградил. Трябва да реагира много бързо, за да не обиди хората, които са гласували за него.

Не бих искала тези хора да са излъгани. Надявам се да взима отговорни решения. Онези, които викаха антиГЕРБ под прозорците на Министерски съвет и казваха, че този политически обект трябва да бъде заличен, са повече в парламента - нека да им дадем възможност да управляват", добави Кирова. 

Кирова отказа да коментира, дали в "Има такъв народ" има потенциал за управление на държавата. 

"Няма да отговарям на въпроса, дали в ИТН има капацитет те да управляват. За да може човек да прецени, дали някой може да управлява, той трябва да е запознат с програмните документи, с идеята и визията, и с начина, по който протича вътрешно политическия живот. 

Да имаш забрана да говориш пред медии, а да си кандидат политик на дадена партия, означава, че това, което ви обединява като формация не е обща, програма, визия е идеята. Аз все още не знам какво е. излизам от декларацията за промяна, но в какво ще се състои промяната, как тя ще бъде реализирана, аз не мога да отговоря", каза тя. 

"Нека да дадем възможност на хората, това, което са си поръчали, да го преглътнат", посочи в заключение Кирова.