Парламентът прие промените в Изборния кодекс на второ четене, предаде „Фокус“.

Депутатите решиха при обявена извънредна епидемична обстановка в страната, гласуването да може да се произведе в два последователни дни, а сроковете свързани с отчитане на изборните резултати, да се удължават пропорционално на удължаването на изборния ден.

В основното тяло на законопроекта е заложено още ЦИК да определя техническите изисквания към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинно гласуване.

Народното събрание реши още ЦИК да осигурява техническите устройства за машинно гласуване чрез наемане или закупуване. Държавната агенция „Електронно управление“, съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метеорология, удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията.

Народните представители отхвърлиха предложението на БСП между двете четения. От левицата искаха придобиването, съхранението, програмирането и логистиката на специализираните устройства за гласуване да се извършва от Министерския съвет, който при необходимост да може да ползва други специализирани изпълнители.

От БСП искаха още тестването и сертифицирането на специализираните устройства за гласуване да се извършва от Държавна агенция „Национална сигурност“.

Депутатите не приеха и предложението между първо и второ четене от Красимир Ципов и група народни представители, с което се предлагаше създаване на глава петнадесета „а“ с наименование „Избори за народни представители за Велико Народно събрание".

Управляващите искаха 200 народни представители да се избират по пропорционалната изборна система с регистрирани в многомандатни изборни райони с кандидатски листи на партии и коалиции, а 200 да се избират по мажоритарна изборна система с едномандатни изборни райони