Пропорционално като за Обикновено Народно събрание ще бъдат избирани депутатите и за Велико Народно събрание, решиха депутатите окончателно на второ четене.

Така те отвърлиха създаването на цяла нова глава в Изборния кодекс за изборите за ВНС, както и първоначалното предложение на управляващите изборите да са пропорционално и мажоритарно.

Далеч по-спокойно минават дебатите във втория ден на гласуване на ИК в пленарна зала. Най-големият спор предизвика една формалност. Настана объркване сред депутатите по време на гласуването по технически въпрос.

Дали параграф 8 от законопроекта да отпадне или да бъде отхвърлен? Той определя наименованието на глава 50 от ИК да се преименува на "Избори за народни представители за Народно събрание". 

Предложението на патриотите бе параграфът да се "заличи", на БСП да "отпадне", а на ГЕРБ да бъде "отхвърлен", което на практика е едно и също. Кой за чие предложение да гласува обаче обърка депутатите в иначе консенсусната ситуация.

"Ние сме "за", вие сте "против", как по-ясно да ви го кажа", почти се скара от трибуната шефката на правна комисия Анна Александрова.

"Г-жо Александрова не въздействайте на залата. Нека всеки народен представител да реши как да гласува", отвърна с усмивка председателката на НС Цвета Караянчева.

Последва 5-минутна почивка, за да може всеки да си изясни ситуацията, след което параграфът бе отхвърлен, като получи подкрепата само на ГЕРБ.