Повече от странни предложения за промени в Правилника на Народното събрание са направили депутатите от ПГ на “Продължаваме промяната”, като повечето от тях орязват времето за изказвания и реплики на народните представители.

Поправките са насочени към опозицията в парламента, коментираха пред “Труд” избраници с богат парламентарен опит.

Например, в чл. 49 от Правилника на НС, Андрей Гюров и колегите му от ПП директно са предложили вместо по 2 минути, процедурни въпроси да се поставят за минута и половина.

А е известно, че точно депутатите от опозицията ползват опцията и да правят корекция на председателя на парламента.

С подобна цел вероятно е и е времевата санкция и в чл. 53, където времето за реплики от 3 минути се предлага да стане 2 минути.

В следващия текст от правилника пък личното обяснение, което се ползва от депутатите, ако са лично засегнати от предно изказване, Гюров и колегите му искат да се случва едва след приключване на репликите и дупликите по дадено изказване, което почти ще обезсмисли обяснението на засегнатия депутат.

От доклада е интересно и предложението на Елена Гунчева от “Възраждане”, която внася поправка в чл. 99 за парламентарния контрол относно времето на питане на депутати и отговорите на членовете на кабинета.

Сегашното положение от 3 минути за въпрос и 5 минути за отговор Гунчева предлага да се промени на до 15 минути за изпълнителната власт.

От ДБ също дадоха своя “принос” с идея, ако длъжностни лица не дадат становища, да носят “юридическа отговорност”, каквото и да значи това като тълкувание.