“Валери Симеонов, ти си срам за политическия живот в България”. С тези думи майките на деца с увреждания и граждани, които ги подкрепят, започнаха ден XVI от протестите с искане за оставка на вицепремиера, предаде Actualno.com. Недоволните се събраха по традиция пред Министерски съвет и заявиха, че "протестът им има граждански характер и морални основания".

"Всяка политическа сила, която смята нашето становище за основателно, може да окаже подкрепа на искането ни за оставка. Но нито една политическа сила не бива да си въобразява, че ще гради развитието си на гърба на нашето искане, което е видно желание и на 81% от българските граждани", написаха по-рано майките във Facebook страницата на инициативата "Системата ни убива".

Гражданите поясниха, че протестират заради тяхното собствено достойнство и това на децата им. Недоволните скандираха “Всеки ден ще е така до оставката!” и призоваха Симеонов да се оттегли.

Те дори прочетоха и подготвена от самите тях оставка на вицепремиера и заявиха, че всеки, който желае, може да я подпише. Беше издигнато и хвърчило с текста към оставката, като знак, че лидерът на НФСБ “хвърчи в облаците”. Впоследствие шествието тръгна по централни софийски улици.

Припомняме, че изявлението на Валери Симеонов по адрес на протестиращите майки отключи масово недоволство. След заседанието на Националният съвет за тристранно сътрудничество на 16 октомври, заместник-министър председателят коментира, че "Законът за хората с увреждания беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, изкарваха на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство и грижа за тях". Дни по-късно и след проведен коалиционен съвет между ГЕРБ и "Обединени патриоти", Симеонов поднесе извинения към майките. Те обаче не му вярват и вече 16 дни продължават с протестите, в които настояват вицепремиерът да напусне поста си в правителството.