Оказва се, че избори от вида "две в едно" не са рядкост, въпреки някои условности и уговорки, предава БНТ.

В САЩ например, с избора на президент винаги се гласува и за една трета от Сената - горната камара на Конгреса. А в определени провинции в Канада съществуват т. нар. двойни преки избори - един човек се избира за две политически длъжности.

Освен стопанин на Белия дом, през ноември миналата година, американците избраха цялата Камара на представителите на Конгреса - 435 души, както и една трета от Горната камара - или 35 сенатори. И битката за тези места беше не по-малко оспорвана от тази за Овалния кабинет. В Долната Камара мнозинство запазиха демократите.

В Сената силите се изравниха - 50 демократи и 50 републиканци, решаващият глас се държи от вицепрезидента и в този случай това е Камала Харис от Демократическата партия.

Традиционно, освен за президент и Конгрес, американците обновяват и представителите на местните власти, като съдии и шерифи. Отделните щати предлагат за общо гласуване и значими за обществото казуси - като легализирането на марихуаната или еднополовите бракове.

В Канада се провеждат т.нар. двойни преки избори - човек се избира на две политически длъжности в рамките на едно избирателно събитие. Обикновено се съчетава участие в общинската власт и в управлението на провинцията.

Подобен вид избори се провеждат в определени провинции и райони. Двойните преки избори водят до общински съвет, по-малко заинтересован от регионалните въпроси, смятат критиците на този вид гласуване.

В Нигерия традиционно гласуват във вариант "2 в 1" - избират президент, парламент и Сенат. За последно нигерийците са заставали пред урните през 2019 година. Първата дата за вота е била 16 февруари, но по нареждане на местната ЦИК тя е променена на 23 февруари.

Причината - логистични проблеми при доставката на изборни книжа и материали. Самото гласуване се провежда на 2 етапа - сутринта се проверява регистрацията в избирателните списъци и едва след това - следобед, избирателите се връщат да упражнят правото си на глас.

След няколко месеца - през февруари 2022, за президент и парламент трябва да гласуват в Мали.

Страната обаче е раздирана от тежка политическа криза - за две години там имаше два преврата. В момента държавата се управлява от временно правителство, съставено предимно от военни. През юли беше извършен неуспешен опит за покушение срещу временно изпълняващия длъжността президент на Мали - Асими Гойта.

Копирано от standartnews.com