Десислава Танева е предложена от премиера Бойко Борисов за наследник на подалия оставка министър на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, твърди "Труд".

Проектът на решение за персонални промени в Министерския съвет на Република България вече е внесен в Народното събрание.

Припомняме, че по-рано днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов. В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството.

По-късно премиерът Борисов уточни, че зам.-директорът на фонд „Земеделие“ още е на работа и това е ускорило оставката на Порожанов. „Аз казах, че ще проверявам доста работи. Никога не съм бързал да приемам или да настоявам за оставки, докато не се убедя. Но това, което ускори подаването на оставка е, че след като ясно и точно се разпоредих за заместник шефа на фонд „Земеделие“, чийто телефон беше на един от сайтове на къща за гости, да бъде отстранен, се оказа, че към днешна дата е на работа“, заяви премиерът.

Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. Завършила е висше икономическо образование в УНСС. От 1997 г. е изпълнителен директор на „Мел инвест холдинг“ АД и дъщерни дружества. „Бизнес дама“ на 1998 година. От учредяването на ПП ГЕРБ е областен координатор за Сливен. От 2007 до 2009 г. е председател на Общински съвет – Сливен.

На парламентарните избори в България през 2013 г. е водач от листата на ГЕРБ в 21 МИР – Сливен.
Председател е на Комисията по земеделието и горите в 41 НС от 29 юли 2009 до 14 март 2013 г.
Министър е на земеделието и храните от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г.

От 10 май 2017 г. Десислава Танева е председател на Комисията по земеделието и храните в 44 НС.