Първа жалба е постъпила в новосъздадената парламентарна комисия за санкциите по американския закон "Магнитски". Тя е заведена от собствениците на "Ефбет" Цветомир и Стефан Найденови (баща и син).

Двамата апелират комисията да разследва защо - по думите им - неправомерно са попаднали в списъка на българското финансово министерство, а в същото време друга фирма е извадена от първоначалния вариант на списъка. Найденови настояват комисията да ги изслуша и да провери дали включването им в списъка е законосъобразно, пише offnews.bg.

Жалбоподателите припомнят, че два дни след като САЩ обявиха, че санкционират 3 физически лица и 64 фирми по закона "Магнитски", у нас бе създадена работна група за действия във връзка със санкциите.

Тази работна група на 9 юни публикува списък с 34 фирми, които са свързани със санкционираните, и сред тях бе дружеството "Интралот" АД. На 15 юни списъкът бе актуализиран, към него са добавени имената на Цветомир Найденов, Стефан Найденов и Боян Найденов (също син на Стефан Найденов - б.р.), а в същото време фирмата "Интралот" е премахната от списъка.

Жалбоподателите посочват, че 18 години въпросната фирма е свързана с Васил Божков - един от санкционираните по "Магнитски". Найденови твърдят, че веднага подават сигнал за това и още на следващия ден, 16 юни, са се срещнали с новия директор на НАП Румен Спецов, задавайки му и въпрос за "Интралот". Отговорът бил, че дружеството е премахнато от списъка, защото е чуждестранно юридическо лице.

В същото време, допълват жалбоподателите, в списъка има още 15 регистрирани в чужбина фирми. На среща с председателя на ДАНС пък им било отговорено, че фирмата е неправомерно премахната и трябва да бъде отново включена в черния списък.

Според медийни публикации пък "Интралот" е премахната заради прекратена свързаност с Васил Божков. В същото време, макар че Найденови са прекратили участието си в свързано с Васил Божков фирми още преди санкциите, техните имена продължават да са в списъка, посочват те.

Найденови не са единствените, които твърдят, че са попаднали неправомерно в списъка. Точният брой на жалбите не е известен, тъй като повечето са заведени по съдебен път.

Парламентарната комисия по "Магнитски" бе създадена преди дни, като за това гласуваха единодушно всички 174 дали вота си депутати. Тя ще има срок на действие 3 месеца. Председател на комисията е Надежда Йорданова, ДБ.

Останалите членове са Тома Биков (ГЕРБ), Даниел Митов (ГЕРБ), Филип Попов (БСП), Димитър Данчев (БСП), Надежда Йорданова (ДБ), доц. Атанас Славов (ДБ), Хамид Хамид (ДПС), Йордан Енчев (ДПС), Мария Капон (ИБГНИ), Татяна Дончева (ИБГНИ).