Изследване проведено от„Галъп интернешънъл” показва известна мобилизация на привържениците на „Продължаваме Промяната”, предава Нова тв.

Данните са от независим телефонен сондаж сред 800 души. Проучването е проведено в периода 23-25 юни 2022 г. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 54 хил. пълнолетни българи. 

„Това, което им се случи, е, че от дефекта стана ефект. Всяка власт ерозира в хода на мандата. Ако ПП бяха оставени в предстоящата трудна зима, вероятно рейтингът щеше плавно да спада и малко по-малко да започне да идва времето отново на ГЕРБ.

С падането на кабинета естественият процес на ерозия беше спрян. По този начин ПП спечелиха 2 бонуса. Първият е, че имат възможност отново да се консолидират, включително през уличните протести и второ разговорът е върнат там, където на тях им е удобно”, обясни политологът Първан Симеонов.

По думите му основният извод от изследването е, че моментната ситуация показва малко по-голяма симпатия за правителството на Петков.

„Болшинството иска все пак да се пробва правителство в този мандат”, допълни Симеонов.

Според него, ако отново има избори през есента, може да очакваме по-ниска избирателна активност. По думите му е възможно да гласуват само най-мобилизираните електорати.

„Поляризацията от последните дни може да затрудни съставянето на правителството после. Засега се очертава някакъв геополитически вектор”, допълни политологът.

Данните са от независим телефонен сондаж сред 800 души. Изследването е проведено в периода 23-25 юни 2022 г. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 54 хил. пълнолетни българи.