„Интересът към изборите ще зависи от това дали ще има нови формации на хоризонта, които да дадат някакъв изход от тази патова ситуация, тогава вероятно ще има по-голям интерес към предстоящите избори“, коментира пред БНР социологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл". 

„Тук очевидно става въпрос за подготвения политически проект на Василев и Петков, с огромна доза условност, разбира се и това, че изборите ще са две в едно. Това би било залог за по-голям интерес към изборите.

Но изводът е ясен – българското общество показва системно, циклично недоволство от политическата прослойка в страната и желае да я променя с нови лица.

Сега това се потвърждава, но се иска това ново да е стабилно и да има някакъв план, защото хората имат какво да губят, а и обществото е виждало вече много кандидати за политически продавачи на надежда. Така, че се очаква предвидимост", посочи Симеонов.

Социологът каза още, че не знае към коя партия биха се насочили тепърва министрите Кирил Петков и Асен Василев:

"Но вижте -" Кога, ако не сега" , кога да се появи всъщност този нов проект, ако не сега... Защото той ще продължи това, което протестите не успяха да постигнат. Появата на един такъв проект ще даде тласък към възможността на Румен Радев да спечели още на първия тур.

Но има и едно - "Но" - да не станат много конкуриращите се субекти, които подкрепят Румен Радев? Така, че той май ще остане верен на подкрепата по-скоро на БСП. А и Нинова не може да си позволи да игнорира Радев, защото редовият бесепар ще последва Радев, не Нинова", поясни още пред БНР Първан Симеонов.

"Дойде време Румен Радев да се покаже висш пилотаж и в политиката", заяви социологът.