Бюджетът е консервативен и ленив, в него липсват политиките. Това заяви в ефира на БНТ лидерът на АБВ Георги Първанов, като добави, че това не е първия такъв бюджет, който ГЕРБ прави.
"За санирането съм съгласен с колегите, които бяха много критични към това. То поглъща огромни средства. Втора година подред отделяме пари, които можеше да се дадат за друго", заяви политикът.

Относно изказването на Караянчева, че санирането е полезно, Първанов заяви: "То може да е, ние така ще стигнем и до магистралите. Кой е казал че магистралите не са важни, ама нали някой трябва да ходи по тях. Здравето също е много важно, дори повече".

"Не мисля че бюджетът е причината ГЕРБ да не подкрепи ПФ. Това по-скоро бе измислена причина", заяви той.

"За мен вчера бе проведена наказателна акция към науката като онези най-груби акции, правени през тоталитарните години. Не става дума дали да са 10 млн. или не. Ние искаме да просперираме, без наука няма това как да се случи. Доказа се, че на науката се гледа като на добавка. Това е голяма неграмотност", заяви Първанов.

"БАН трябва да получи достатъчни пари. Едно време Ирландия бе една от последните страни в ЕС и излезе начело именно защото инвестира в наука. Много е лесно е да се обещаят огромни суми, които незнайно кога ще дойдат и как ще се реализират", заяви политикът.

"Вчера станаха и други много груби неща. Ние от АБВ предлагаме да се отпускат пари, свързани с това да се направят детските градини безплатни поетапно. Изказахме позицията си за увеличаване на пенсиите, но и ние като други колеги обяснихме че, за да се увеличат само минималните на 300 лева, не е справедливо. Така ощетявамее онези ¾ от пенсионерите които са се осигурявали. Трябваше да е поравно, което щеше да е към 15% за всеки", добави той.