Ако има процедура по вот на недоверие, това означава вниманието да се фокусира върху пленарната зала поне една-две седмици. И да се отклони от кандидатите за президент. А в момента е важно да ги чуем, за да може хората да се ориентират в качествата им и в политиката, която те отстояват. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов по повод готвения вот на недоверие.
Това обаче не означава, че се осигурява комфорт на кабинета. Нямам усещането, че със своето поведение и действия този кабинет се бетонира. Аз говоря за управленската гледна точка, категоричен е Първанов.
 
Изходът на президентския вот той коментира така: „Ако се стигне до балотаж, ние разчитаме на подкрепа. Уверен съм, че ще стигнем до балотаж, тъй като нашият кандидат е най-добър. Кажете, кой има по-добри качества за президент от Ивайло Калфин – контакти с Европа, познаване на администрацията. Може някой да се научи, но не стават ли твърде много случаите, в които някой се учи на гърба на българския народ, допълни Първанов.

Ако не беше факторът Кристалина Георгиева, Ирина Бокова можеше и щеще да бъде избрана за ген. секретар на ООН, заяви още Първанов. 


По думите му Ирина Бокова е защитила доброто си име, защитила доброто си представяне до момента, показала е изключителна воля и дипломатически умения, въпреки позицията на българското правителство. „Между, другото ако трябва с една дума да изразя това, което направи Ирина Бокова е добре известната поговорка: „И сам войнът е войн“", каза той.

По думите му обструкцията на българското правителство от самото начало, било чрез саботаж, било чрез груба намеса, чрез тежки и груби послания по отношение на Ирина Бокова е била факт и всички те са били свидетели на тази политика. Затова Борисов, Кристалина Георгиева и Даниел Митов, трябва да подадат оставки, заяви Георги Първанов.