Никога в новата история на България не е била толкова остра атмосферата, тази агресия, която виждаме във всяко действие. Това обаче не е единственият проблем на българската политика, на българския парламент. Коефициентът на полезно действие на Народното събрание е много нисък. Скандалът в парламента се използва вместо липсата на капацитет. Те играят помежду си, нищо друго реално не се случва, коментира президентът на България в периода  2002-2012 г.
„В българската политика се наложи вярването, че колкото си по-гръмогласен, толкова повече ще те чуе електоратът. А хората искат само едно – да им се решават проблемите”, посочи той пред Нова телевизия.

Първанов коментира и бюджета на НЗОК, според който пари за нови иновативни лекарства през следващата година няма да има. Според него президентът не бива да връща данъчни закони. „За първи път обаче се замислих дали не бих направил частично вето като знак, като символ. Това е знакът на солидарност, в който българската държава дължи на хората”, заяви той.

Първанов коментира и проектът за втора атомна централа.  „Без тези реактори в „Козлодуй”, които имат експлоатационен срок, без топлоцентралите ние оставаме на тъмно. Ако приемем, че "таванът" за инвестиране е 10,5 милиарда, няма да се дават много пари допълнително... Най-перспективното си остава ядрената енергетика. Неслучайно по света се строи и то с активно държавно участие. Това означава евтина и гарантирана енергия. Тези, които са против, какво предлагат насреща? С какво ще запълним дупката, която се отваря?”, попита той.

Първанов даде мнението си и за инцидента, който се случи с правителствения самолет на път за Дубай. Според него отклоняването на правителствения полет е станало по технически причини.