Непрекъснато се повтарят едни и същи тези. Едни хора, като ги видя на екран, знам какво ще чуя. Следя какво се случва в политиката, но вече съм настрани от нея. Това каза президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов в ефира на bTV.

Опитвам се да чета повече, имам огромна библиотека. Опитвам се да съм със семейството си, имам шест внука, пътуваме. Политиката, разбира се, я следя, но останах настрани. Разбира се, помагам, с каквото мога, на левицата, към която принадлежа.

Тези дни даже направихме 10 години, откакто ни изключиха от партията, включително и мен самия. Навремето работих именно за това - да има една широка лява коалиция, която да бъде алтернатива в държавата.

В оперативната политика обаче не бих се върнал. Това не е моята политическа епоха. Тези политически средства, които виждаме и изпитваме на гърба си, не са тези, с които по мое време се боравеше.

Дори и с Иван Костов, с когото сме имали непримирими отношения в политиката, те бяха легитимни. Както се казва в казармата - той, като управленец, биеше опозицията по устав, а ние му отвръщахме със същото. Сега не виждам нещо такова! Така че - без мен!

Последният случай, който едва ли е последен - е историята с митниците, при който се оказаха накиснати много хора от МВР, от политиката, от самите митници, което показва, че върви един непрекъснат процес на преразпределение. Сега се случва същото и с външно министерство.

Сегашните партии искат да имат един лост в повече, да се докарат пред своите евроатлантически партньори. 

Г-н Главчев, при цялото ми уважение към него, не е готвен за такава длъжност външен министър. Но той може би има някаква друга амбиция, обаче не е в състояние да намери решение в сложната ситуация с партиите в сглобката, в отношенията с президента - особено след това, което му сглобиха с тези конституционни промени, заяви Първанов. И зададе риторичен въпрос:

Вие познавате ли националната доктрина?

Задавам ви неслучайно този реторичен въпрос! Затова имам една по-умерена и сдържана позиция, която позволява България да бъде солидарен съюзник, но с умерени граници. Не трябва да сме по-католици от папата. Тезата, че ще готвим наборната армия, е теза, с която съм готов да споря по всяко време.

Продължавам да смятам, че българската позиция трябва да бъде свързана с темата за мира. Това е решението, което трябва да подкрепят големите сили!

На въпрос какво ще се случи след промените в Конституцията, президентът Първанов отговори:

"Тепърва ще виждаме резултатите. Очаквам решението на конституционния съд и подозирам, без да съм юрист, че решението няма да бъде позитивно спрямо тези промени в Конституцията. Смятам, че повечето ще бъдат отхвърлени! Аз съм бил президент - Слава Богу за 10 години, в тези два мандата, не съм направил опит да формирам нито едно служебно правителство. Моята амбиция не е била да разполагам и с изпълнителната власт.

Не искам да коментирам колегата Радев, но във всеки случай сигурно трябваше да има някаква корекция. По-доброто решение е това право да бъде оставено на държавния глава. Утре Радев ще си отиде, ще дойде друг президент - пак ли ще променяме Конституцията?!

На въпрос дали си представя управление без ДПС, Първанов отвърна така:

"А защо трябва да има такова управление? ДПС са един сговорчив партньор. Аз навремето бях сигурно първият от левицата, който подаде ръка на ДПС, водихме дълъг диалог, накрая се разбрахме. Те са един добър, предсказуем партньор в управлението.

Най-голямата присъда е не какво ще решат в съдебната власт, а какво ще решат хората на 9 юни! Иска ми се изборите да бъдат честни, въпреки че с всеки следващи избори излизат данни за задкулисни, мръсни игри. Участниците ще бъдат същите, но съотношението най-вероятно, ще бъде друго. Допускам, че пак ще се оформи едно крило в лицето на ГЕРБ и ПП-ДБ. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук