Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002-2012 година, коментира "сглобката" между ГЕРБ и ПП-ДБ, защо отново отиваме на предсрочни парламентарни избори и скандала с Агенция "Митници".

"Аз бягам от думата "сглобка", която те си измислиха, защото дразни ухото, но тя показва, че всичко беше поставено на фалшива основа. Няма идейна съвместимост между тях, няма политическа такава, да не говорим за лична съвместимост, въпреки че на моменти се събираха, договаряха нещо, но на другия ден пак се разпадаше.

Но това не е малко. Аз като човек, който е правил успешни коалиции, и предизборни, и управленски, твърдя, че това е дълъг процес. За да управлява една коалиция трябва да се работи 2-3 години, да се преодоляват различията, както беше при Тройната коалиция.

Тя беше много трудна, но в много разговори, официални, протоколни и много лични контакти различията се преодоляха и затова, когато тръгна коалицията, колкото и различия да имаше, сядаха и решаваха без никой да разбере", каза Георги Първанов пред "България он еър".

Според него коалицията между ГЕРБ и ПП-ДБ се е разпаднала именно заради властта.

"В България от десетилетия имаме много лош прочит на идеята за властта. Битката е да се влезе, за да може да се разпределят порциите, независимо дали са регулатори или митници. Никой не мисли да остави минимална диря в историята с нещо добро за обществото", допълни президентът в ефира на Bulgaria ON AIR. 

По повод разследванията и арестите в Агенция "Митници" Георги Първанов заяви, че за толкова десетилетия не помни да е имало такъв голям скандал, не само за шефа на митниците, а и за МВР и за хора на законодателната власт, което е обидно за държавата. 

"С последните събития можем да си обясним отвращението на политиката на гражданите. Мисля си, че пак ще дойде време, когато хората ще отидат да гласуват уж за последен път, пак ще дадат доверието си на някои от тези, които доскоро са критикували.

Трябва да се поработи на по-широк план на общественото мнение и доверие.

Всички ние имаме ангажимент - журналистите, учените, интелектуалците, политици. Има политици, които са запазили морал, достойнство и нравственост, въпросът е първо те да се хванат, защото аз познавам млади хора, които трябва да бъдат мотивирани да се занимават с политическа дейност.

 Може да не е на предна линия, но може да помагат на свой фронт. Политиката се диктува от хора, които си мислят, че всичко им е позволено и това е обяснението на събитията от последните няколко седмици", убеден е Георги Първанов.

Той допълни, че в основата на съвременните управляващи стои принципът, че трябва да имаш вътрешен човек. 

"Предизборната кампания ще бъде трудна, не само заради правителството, не толкова заради ЦИК, а заради отношенията между партиите, участващи в изборите. Добре знаем къде е левицата, но ние сме все още малка част. 

За съжаление, голямата по-скоро пречи на процеса по единение. Аз смятам, че няма друг начин ние да се върнем в мача, освен ако не се обединим", коментира Георги Първанов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук