„Г-жа Силяновска е юрист по професия. Тя много добре знае какво може да направи държавният глава. В нейният случай, разбира се  - не може да нареди промяна в конституцията. Но като държавен глава, авторитетен юрист и едно от най-уважаваните политически лица в страната, може да призове депутатите да направят това, което се очаква от тях – не само от България, а и от ЕС.

И това дори е нейно задължение, ако тя искрено се стреми нейната държава да се присъедини към организацията към която се стремят”.  Това заяви пред Nova News историкът и първи български посланик в Скопие проф. Ангел Димитров, коментирайки въпроса трябва ли президентът на РСМ да суспендира „демокрацията”, за да се задвижат промените в конституцията на РСМ, с които да се впишат българите в основния закон, за да им се отворят вратите към ЕС.

Той коментира и така нареченото "Френско предложение" за разрешаване на спора между България и РС Македония.

"Това не е само европейска позиция. Тя в известен смисъл е позиция на самата държава Република Северна Македония, тъй като е приета в парламента. Тоест налице е едно политическо поведение на новото правителство, което поставя под съмнение не само двустранните отношения и всички договори, подписани между нашите две страни, но и това, което очаква ЕС, към който те се стремят.

Звучи наистина крайно несериозно, когато политици с не особено богат политически опит - те са дебютанти реално като носители на изпълнителната власт в РСМ, говоря за самия Християн Мицкоски и екипа окол него - си въобразяват, че могат да налагат някакви свои правила не само на съседите си в разговорите, но и към Европейския съюз. така че това е една обречена политика.

Лошото е, че те не го осъзнават. Те не отсега следват този вид политика, която игнорира двустранния диалог с България и се опитват да постигнат своите цели по един заобиколен път, въобразявайки си, че някой ще налага на България своята воля", подчерта Димитров. 

По думите му македонският премиер Християн Мицкоски "явно се вживява в ролята на месия и спасител на нацията", искайки самата България да обяви, че има македонско общество.

"Това са думи и аргументи преди всичко за вътрешна употреба. Неслучайно си позволява такива безотговорни етикети, които налепи върху от предишната комисия, като ги обвини, че били предатели на националните интереси. Това е нещо, което е съвършено невярно - от гледна точка на работата и поведението на нашите колеги от предишната комисия.

Този човек очевидно не си дава сметка, че в случая говори неща, които първо са неизпълними, несъвместими с политическите и демографските реалности. Това е невъзможно. И с историческите също. От една страна, това е едната причина да олекват неговите думи", посочи той.

И допълни: "Другата е, че, както е известно, в България няма малцинствени права, а има лични права, индивидуални права. Тоест, всеки гражданин може да заяви своята етническа принадлежност, както желае, и никой не му пречи за това. А за да има право на малцинство, като групово малцинство, тогава трябва да има исторически основания за това, а такива просто в България няма.

И третото, което е доста важно, и мисля, че е най-важното в случая, че това е поредният опит за тотално отричане на подписаният Договор за приятелство и добро съседство. В една от неговите клаузи е казано много ясно, че Република Северна Македония не може и няма да има никакви претенции към съседната държава".