На 29 юли, понеделник, в 12.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще възложи на парламентарната група "Има Такъв Народ" да посочи кандидат за министър-председател.

Това съобщиха от президентството.

Както БЛИЦ съобщи, след връчването на първия мандат на ГЕРБ-СДС беше предложен кабинет с министър-председател Росен Желязков. Той. обаче, не получи нужната подкрепа. 

Междувременно коалицията "Продължаваме промяната"-"Демократична България" се оказа втората по численост парламентарна група след рязкото увеличаване на броя на независимите депутати.

ПП-ДБ поискаха отсрочка от три месеца и предложиха проект на декларация за излизане от политическата криза. 

След поредица от срещи с парламентарно представените политически сили, без ДПС, от ПП-ДБ посочиха, че нямат подкрепа за предлагания от тях подход, заради което решиха да върнат мандата веднага, за да не се губи излишно време. 

Вторият мандат беше върнат за по-малко от 5 минути

Очакванията бяха, че президентът ще връчи третия мандат на БСП, както това беше правил и досега. Изборът на "Има такъв народ" е голяма изненада, макар че членовете на партията многократно са заявявали готовност за формиране на правителство. Преди дни лидерът ѝ Слави Трифонов заяви, че е "най-логично" Радев да избере именно ИТН за третия мандат.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!